Ōme

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ōme
(青梅市 (Ōme-shi))
Symboli
Symboli
Tokyo-oume-city.png
Valtio Japani
Alue Kantō
Prefektuuri Tokio
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 103,26 km²
Väkiluku (2005) 142 354
 – Tiheys 1 379 as./km²
Symbolit
 – Puu Sugi
 – Kukka Japaninaprikoosi
 – Lintu Idänsilkkikerttunen

Ōme (jap. 青梅市, Ōme-shi) on kaupunki Japanissa Tokion prefektuurissa. Ōme rajautuu Tokion Hamuran ja Akirunon kaupunkeihin, Nishitaman piirikuntaan sekä Saitaman prefektuurin Iruman ja Hannōn kaupunkeihin. Vuonna 2005 kaupungin asukasluku oli 142 354 ja asukastiheys 1 379 asukasta neliökilometrillä[1].

Nykyinen Ōmen (suur-)kaupunki perustettiin 1. huhtikuuta vuonna 1951 Ōmen kaupungin (jap. , machi) ja kahden kylän, Kasumin ja Chōfun yhdistyessä. 1. huhtikuuta 1955 kaupunkiin liittyi vielä neljä muuta kylää, Yoshino, Mita, Osogi ja Nariki, jolloin se saavutti nykyisen muotonsa. Ōme tarkoittaa kirjaimellisesti "vihreää japaninaprikoosia". Kaupunki sijaitsee Tama-joen yläjuoksulla Tokion prefektuurin länsiosassa. Historiallisesti se oli kauppa-asema (shukuba) Ōme-kaidō-tien varrella. Kaupunkia palvelee JR Eastin Ōme-linja.

Vaikka kaupungin nimen ensimmäinen kanji 青 romanisoidaan teoriassa o ja jälkimmäinen kanji 梅 ume niin että nimessä on tavuraja, u-kirjainta ei kuitenkaan lausuta, vaan o-kirjain lausutaan pitkänä. Nimi romanisoidaankin yleisesti Ome tai Ōme. Muun muassa kaupungin virallisilla internetsivuilla, kartoissa ja Ōme-rautatielinjalla käytetään näitä muotoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]