Keskustelu:Ōme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Orrille: Japanissahan on nimien lukemisessa epäsäännöllisyyttä vaikka mitenkä, eikä niitä nyt mielestäni tarvitse silti yleistietosanakirjassa erikseen vatvoa (観音, Kannon, ei Kan’on yms. yms.). Kappaleesta saa kuvan, että Ōme-nimi olisi jotenkin romanisaatiotekninen ratkaisu – näinhän ei ole, vaan o ei ole tässä tapauksessa separoitavissa erilleen nimestä. Eri romanisaatiovaihtoehtojen esittelykään ei yleensä artikkeleihin kuulu (niinhän pitäisi tehdä joka artikkelissa sitten), ja jos jossain onkin mahdollisesti kirjoitettu Oume, niin syy tähän on varmasti vāpuro-romanisaation käyttö eikä se, että joku oikeasti luulisi nimen ääntyvän O-ume. Eihän tuo nyt täysin kelvoton tekstinpätkä ole, mutta mielestäni lähinnä kielitieteellistä triviaa. --Louhikärmes 1. heinäkuuta 2008 kello 15.37 (UTC)

Eivät nuo epäsäännöllisyydet, varsinkaan tämän kaltaiset, ole niin kovin yleisiä. Kyllä niitä on sen verran vähän, että niitä kannattaa käsitellä artikkeleissa jos niitä osuu kohdalle. Jos tämä artikkeli olisi nykyistä pidempi, siinä olisi nimi-osio, jossa aivan sataprosenttisen varmasti käsiteltäisiin kaupungin nimen kirjoittamista. Ja minusta tämä kyllä on pitkälti romanisaatiotekninen ratkaisu: 青 ja 梅 ovat kaksi eri sanaa, ja kaupungin nimi voitaisiin periaatteessa aivan hyvin lausua o-ume. Kaupungin nimi voitaisiin myös aivan hyvin romanisoida tiukasti tulkittuna nykyisellä systeemillä Oume, jos lausumisesta ei välitettäisi. Koska näin ei kuitenkaan tehdä, asia on hyvä selittää artikkelissa. Erikoista, että tartut tähän kohtaan, koska minulle juttu oli ylivoimaisesti kiinnostavin asia koko kaupungissa näitä artikkeleita kirjoittaessani. --Orri 1. heinäkuuta 2008 kello 16.08 (UTC)
Tuossa juuri tapahtuu ajatusvirhe, koska nimessä yksittäiset pulikat ovat sulautuneet yhteen, eikä niitä siksi voi enää redusoida erilleen. Nimeä ei voi ”periaatteessa” lausua mitenkään muuten, se on mikä on. Sen sijaan voisi asiaa tuntematon (japanilainenkin) hyvinkin luulla, että noin olisi. --Louhikärmes 1. heinäkuuta 2008 kello 23.48 (UTC)
Mielestäni sanoit lähes saman kuin minä, mutta eri tavalla :). Joka tapauksessa asia kannattaa mielestäni mainita artikkelissa. --Orri 3. heinäkuuta 2008 kello 15.39 (UTC)
Mnjoo, ehkä hätiköin. Jokin siinä pätkässä vaan silitti vastakarvaan. Ehkei se nimi tunnu niin eksoottiselta kun viikoittain reissaa Ōme-tokkailla. (^_^) --Louhikärmes 3. heinäkuuta 2008 kello 16.08 (UTC)