Öljeitün mausoleumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Öljeitün mausoleumi
Öljeitün mausoleumi
Öljeitün mausoleumi
Sijainti Iran Soltaniyehin rauniokaupunki, Iran
Rakennustyyppi mausoleumi
Valmistumisvuosi 13021312

Il-kaani-hallitsija Öljeitü hautapaikka

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Öljeitün mausoleumi (pers. ‏گنبد سلطانیه‎) on vuosien 13021312 valmistunut mausoleumi, johon on haudattu Il-kaani-hallitsija Öljeitü, Soltaniyehin rauniokaupungissa Zanjanin provinssin alueella Iranissa.

Rakennus on pohjaltaan kahdeksankulmainen ja sen huomattavin piirre on kupoli, joka on 50 metriä korkea ja sisäiseltä halkaisijaltaan 25 metriä. Kupoli lepää ylemmällä terassikatolla ja siinä ei ole ollenkaan tukipilareita, eikä sitä ole erityisesti vahvistettu. Kupolia kannattelevat vahvan ulkoseinän olkakivet. Sitä reunustavat koristeena kahdeksan minareettia.

Il-kaani Öljeitü suunnitteli rakennuksesta Muhammadin seuraajan Ali ibn Abi Talibin ja tämän pojan Hasan ibn Alin pyhäkköä, jonne ruumiit siirrettäisiin Bagdadista. Rakennuksen suunniteltu uskonnollinen merkitys näkyy, sillä rakennuksessa on hautajaiskappeli sekä mihrab, joka osoittaa rukoussuunnan Mekkaan. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttumista heijastaa myös sisäkoristelujen tekeminen kahdessa vaiheessa. Alkujaan sisätilat oli koristeltu vaaleilla kultasävyisillä tiileillä ja tummilla fajanssilaatoilla. Vuonna 1313 rakennus koristeltiin kuitenkin uudelleen. Tällä kertaa käytettiin laastia, johon muodostettiin monia ornamentteja. Todennäköisesti rakennuksen ulkopuolen koristeet eivät ole muuttuneet missään vaiheessa, sillä ylemmällä terassilla on edelleen terrakottaa ja fajanssimosaiikkeja.

Rakennusta ympäröi 18 hehtaarin kiviterassi, joka on tehty linnoituksen muotoon. Tätä ympäröi vielä aikoinaan 30 metriä leveä vallihauta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ICOMOS: Advisory Body Evaluation (pdf) (s. 1) Unesco World Heritage Center. 4/2005. United Nations. Viitattu 22. lokakuuta 2007. (englanniksi)
  • Oljeitu Tomb ArchNet. 4/2005. Arkistoitu 7.5.2008. Viitattu 22. lokakuuta 2007. (englanniksi)