Ögödei-kaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ögödei (1186-1241).

Ögödei-kaani (myös Ögädäi, Ögedäi, Ogotai, Ugedai, 118611. joulukuuta 1241) oli Tšingis-kaanin kolmas poika ja mongolivaltakunnan toinen suurkaani. Muiden Tšingis-kaanin poikien kanssa hän osallistui vahvasti Länsi-Kiinan ja Keski-Aasian valloitukseen. Hänen aikanaan valloitettiin suuri osa läntistä Venäjää. Häntä seurasi hallitsijana leski Töregene ja sen jälkeen suurkaanina poika Güyük-kaani.

Ögödei oli lapsuudessaan aika ajoin Tšingis-kaanin suosikkipoika. Hän oli erittäin karismaattinen ja tunnettu kyvystään vakuuttaa epäilijät persoonallisuudellaankenen mukaan?. Ögödei oli fyysisesti isokokoinen ja joviaali, ja näytti haluavan ennen muuta mukavaa elämää. Hänellä ei ollut Tšingis-kaanin nerokkuutta, mutta hän oli silti älykäs ja luonteeltaan tasapainoinen, lukuun ottamatta alkoholismiaankenen mukaan?. Osittain karismansa ansiosta hän onnistui säilyttämään isänsä luoman valtakunnankenen mukaan?.

Ögödein valintaan suurkaaniksi kurultai-kokouksessa vaikutti voimakkaasti se, että Tšingis-kaanin tiedettiin halunneen seuraajakseen Ögödein. Ögödein kuolema sydänkohtaukseen vuonna 1241 johti sotapäällikkö Subutain johtaman Euroopan hyökkäyksen keskeytymiseen. On arvioitu, että jollei Ögedei olisi kuollut vain 12 hallintovuoden jälkeen, olisivat mongolit valloittaneet myös Euroopan Moskovan ruhtinaskunnan ja Kiinan tavoin, sillä eurooppalaiset ritaritaktiikat osoittautuivat heikoiksi mongoleita vastaan Puolan Legnicassa ja Unkarin Mohissa 1241 [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The New Encyclopaedia Britannica. "Employed against the Mongol invaders of Europe, knightly warfare failed even more disastrously for the Poles at Legnica and the Hungarians at Mohi in 1241. Feudal Europe was saved from sharing the fate of China and Muscovy not by its tactical prowess but by the unexpected death of the Mongol's supreme ruler, Ogedei, and the subsequent eastward retreat of his armies.". . Teoksen verkkoversio (viitattu 3.11.2011).
  Edeltäjä:
Tolui-kaani (sijaishallitsija)
Mongolivaltakunnan suurkaani
1229–1241
Seuraaja:
Töregene-kaanitar (sijaishallitsija)
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.