Äpärä (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Äpärä
Elokuvan juliste, Laura Mainiemi, 2016.
Elokuvan juliste, Laura Mainiemi, 2016.
Ohjaaja Samppa Batal
Käsikirjoittaja Krista Hannula, Samppa Batal
Tuottaja Krista Hannula, Samppa Batal
Säveltäjä Helena Puukka
Kuvaaja Miikka Pakarinen
Leikkaaja Samppa Batal
Pääosat Eppu Pastinen,
Krista Hannula,
Satu Silvo
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Cinemanifest
Ensi-ilta 28. lokakuuta, 2016
Kesto 97 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Äpärä on syksyllä 2016 ensi-iltansa saanut suomalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Samppa Batal.[1][2] Elokuvan englanninkielinen nimi on Bastard ja lähes puolet elokuvasta on englanniksi puhuttua. Elokuvan päärooleja esittävät Eppu Pastinen, Krista Hannula, Satu Silvo ja Jonathan Hutchings, ja muissa rooleissa nähdään Anssi Niemi, Anna Böhm, Ernest Lawson ja Matti Pajulahti.

Elokuva kertoo rakastuneesta nuoresta parista, Simosta ja Jonnasta. Heidän elämänsä järkkyy, kun paljastuu, että Simon äidillä ja Jonnan isällä on saattanut olla aikoinaan suhde. Harmittomat epäilyt käynnistävät koko perhettä järisyttävän ketjureaktion osapuolten tehdessä omia johtopäätöksiään. Alkaa häikäilemätön peli, jossa ei säälitä ketään. Tilannetta ei myöskään paranna perheen musta lammas, Jori, joka kantaa oman kortensa kekoon todistamalla hulluuteen asti intohimoista tarvettaan tulla rakastetuksi.

DVD-opas'
Vesa Aleksi
2/5 tähteä [3]
Film-O-Holic.com
Henri Nerg
1/5 tähteä [4]
Helsingin Sanomat
Veli-Pekka Lehtonen
1/5 tähteä [5]
Ilta-Sanomat
Tarmo Poussu
3/5 tähteä [6]

Elokuvaa kritisoitiin etenkin käsikirjoituksestaan. Ilta-Sanomien Tarmo Poussu kehui näyttelijöitä, varsinkin Satu Silvoa, ja piti elokuvaa lupaavana debyyttinä tekijöiltään[6]. Film-O-Holic.com-elokuvasivuston Henri Nerg pitää amatöörien tekemää kokopitkää elokuvaa kunnianhimoisena psykologisen trillerin yritelmänä, jonka uskottavuus katoaa haparoivan tarinan ja kehnojen näyttelijäsuoritusten myötä. Myönteisesti hän mainitsee kuvauksen, etenkin pitkät käsivaraotot.[4] Helsingin Sanomissa Veli-Pekka Lehtonen kirjoitti Äpärän tuntuvan monesti pikemminkin rikoskuunnelmalta kuin elokuvalta, tekstivetoisen ja minimalistisen kuvakerronnan takia[5]. DVD-oppaassa Vesa Aleksi pitää elokuvan seksuaalista latausta kiehtovan omituisena ja henkilöohjausta hyvänä, mutta käsikirjoitusta surkeana, väkinäisen moniulotteisena[3].

  1. Veli-Pekka Lehtonen: Tätä on suomalainen omakustanne-elokuva: salattuja lapsia, sukurutsaa ja kunniamurhaa 28.10.2016. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 29.12.2016.
  2. Äpärä (2016) imdb.com. Viitattu 29.12.2016. (englanniksi)
  3. a b Vesa, Aleksi: Äpärä DVD-opas. Viitattu 1.6.2022.
  4. a b Nerg, Henri: Isän jäljillä Film-O-Holic. 28.10.2016. Viitattu 1.6.2022.
  5. a b Lehtonen, Veli-Pekka: Tätä on suomalainen omakustanne-elokuva: salattuja lapsia, sukurutsaa ja kunniamurhaa. Helsingin Sanomat, 28.10.2016. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 1.6.2022.
  6. a b Poussu, Tarmo: Ovatko rakastavaiset oikeasti sisarukset?. Ilta-Sanomat, 28.10.2016. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.6.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]