Ero sivun ”Säämiskä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:Q1450533 siirrettyä kielilinkkiä
säämiskäpyyhe? Lähde.
Rivi 6: Rivi 6:
Nykyisin säämiskäksi sanottu kiillotus- ja puhdistusliina on usein synteettistä [[mikrokuitu]]a. Myös luonnonsäämiskällä on etunsa, joten sitä myydään yleisesti esimerkiksi autoliikkeissä ja huoltoasemilla.
Nykyisin säämiskäksi sanottu kiillotus- ja puhdistusliina on usein synteettistä [[mikrokuitu]]a. Myös luonnonsäämiskällä on etunsa, joten sitä myydään yleisesti esimerkiksi autoliikkeissä ja huoltoasemilla.


Säämiskää käytetään myös [[Piirustushiili|hiilellä]] tehtyjen [[piirustus]]ten ja [[pastellimaalaus]]ten korjailuun sekä sävyjen vaalentamiseen. Myös uimahypyissä käytetään säämiskää.
Säämiskää käytetään myös [[Piirustushiili|hiilellä]] tehtyjen [[piirustus]]ten ja [[pastellimaalaus]]ten korjailuun sekä sävyjen vaalentamiseen. Uimahyppääjät käyttävät säämiskäpyyhettä kuivatessaan itsensä, koska säämiskä kuivuu nopeasti, kun vesi väännetään siitä pois.<ref>[http://diving.isport.com/diving-guides/why-divers-use-a-shammy Why Divers Use a Shammy]</ref>
==Lähteet==

{{Viitteet}}
{{Tynkä/Vaate}}
{{Tynkä/Vaate}}



Versio 18. kesäkuuta 2014 kello 19.51

Säämiskäliina.

Säämiskä (saks. Sämisch, ransk. chamois) on pehmeää, kellertävää vuohen- tai lampaannahkaa, josta on poistettu nappapuoli. Säämiskä on yksi mokan laji, ja se parkitaan rasvaparkituksella, joka aiheuttaa kellertävän värin, mutta sitä ei muuten värjätä, koska rasvaparkittu nahka värjäytyy epätasaisesti.

Säämiskä oli alun pitäen kalliiden vaatteiden materiaali, mutta varsin varhain sitä alettiin käyttää myös lasin ja metallien kiillotukseen, kun huomattiin sen sopivan siihen erittäin hyvin. Käytäntö alkoi siitä, kun etsittiin vaatteiden valmistuksen jäännöspaloille tähdellistä käyttöä.

Nykyisin säämiskäksi sanottu kiillotus- ja puhdistusliina on usein synteettistä mikrokuitua. Myös luonnonsäämiskällä on etunsa, joten sitä myydään yleisesti esimerkiksi autoliikkeissä ja huoltoasemilla.

Säämiskää käytetään myös hiilellä tehtyjen piirustusten ja pastellimaalausten korjailuun sekä sävyjen vaalentamiseen. Uimahyppääjät käyttävät säämiskäpyyhettä kuivatessaan itsensä, koska säämiskä kuivuu nopeasti, kun vesi väännetään siitä pois.[1]

Lähteet

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.