Zinovjev-kirje

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Zinovjev-kirje oli vuonna 1924 Britanniassa julkisuuteen tuotu väärennetty kirje, jossa neuvostoliittolaisen Kommunistisen internationaalin puheenjohtajan Grigori Zinovjevin nimissä yllytettiin Britannian kommunisteja mellakointiin ja hyökkäilyyn yhteiskuntajärjestystä vastaan. Tarkoituksena oli aiheuttaa vaalitappio Ramsay MacDonaldin johtamalle työväenpuolueen hallitukselle.

Kirjeen julkaisi konservatiivinen Daily Mail -lehti 25. lokakuuta 1924, vain neljä päivää ennen parlamenttivaaleja, jolloin aikaa sen aitouden selvittämiseen tai kiistämiseen ei juuri jäänyt. Daily Mail julkaisi samassa yhteydessä myös pääkirjoituksen, jossa työväenpuolueen johtoa syytettiin veljeilystä kommunistien kanssa ja jopa käskyjen ottamisesta näiltä. Kirje asetti MacDonaldin hallituksen huonoon valoon, sillä se oli hiljattain tunnustanut Neuvostoliiton ja pyrkinyt normalisoimaan Britannian suhteita kommunistiseen suurvaltaan. Vaikka sekä työväenpuolueen että Neuvostoliiton johto kiisti kirjeen aitouden, se aiheutti Britanniassa "punapelon", ja konservatiivit voittivat odotetusti vaalit.

Vuonna 1966 Sunday Times julkaisi tiedon, että kirjeen oli todellisuudessa laatinut joukko venäläisiä valkoisia emigrantteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]