Wikiprojekti:Lönnströmin taidemuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lönnströmin taidemuseo on Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön ylläpitämä taidemuseo Raumalla. Kokonaisuuteen kuuluu saman säätiön hallitsema Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo.

Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut vuodesta 2016 alkaen nykytaiteen projekteja tiiviissä yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa. Kuvataiteilijat voivat lähettää vuosittain avoimen haun kautta projektiehdotuksiaan museolle.

Seuraava Wikipaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14.5.2019 Keskustelupuisto-wikipaja Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon galleriassa Raumalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lönnströmin taidemuseo järjestää Wikipajan Raumalla. Wikipaja on Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa, Syväraumankatu 41, Rauma tiistaina 14.5. klo 14–19. Wikipajan tarkoituksena on muokata artikkelia Keskustelupuiston yhteistyöprojekti ja sitä koskevia artikkeleita, sekä opiskella Wikipedian muokkausta.

Keskustelupuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipajan aiheena on Lönnströmin taidemuseon ja kuvataiteilijoiden Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -yhteistyöprojekti. Keskustelupuisto sijaitsee Raumalla osoitteessa Kalliokatu 28–30.

Keskustelupuisto on pelinomainen yhteisöllinen nykytaideprojekti, jossa eri-ikäiset raumalaiset toteuttavat omista puistounelmistaan lähtöisin olevan julkisen puiston. Pelin aikana suunnitelmat alkavat keskustella keskenään ja muotoutumaan kuuden pelisiirron tuloksena yhteiseksi puistoksi kesien 2019 ja 2020 aikana.

Wikipedia ja Wikipaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lönnströmin taidemuseon tavoitteena on tallentaa mahdollisimman paljon aineistoa Wikipediaan Keskustelupuistosta. Wikipedia tuo uusia, mielenkiintoisia asiayhteyksiä projektin teemoihin. Se on myös samalla erilainen keino tutustua nykytaiteeseen ja osallistua itse tiedon välittämiseen.

Keskustelupuisto-wikipaja on Wikipedian yhteisöllinen muokkaustapahtuma henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita Wikipediasta ja haluavat oppia tekemään sinne artikkeleita ja päivittämään niitä. Moni käyttää Wikipediaa, mutta mikä se tarkasti ottaen on? Näin Wikipedia vastaa kysymykseen: ”Wikipedia on vapaa ja ilmainen tietosanakirja, jota kuka tahansa, kuten sinä, voi muokata. Wikipedian sisältö noudattaa GNU Free Documentation ja Creative Commons Attribution/Share-Alike -lisenssin ehtoja, mikä tarkoittaa sitä, että Wikipedia on vapaa ja myös pysyy sellaisena ikuisesti.”

Ohjattu Wikipaja on ilmainen ja avoin kaikille. Se sopii sekä uusille, että kokeneemmille Wikipedian muokkaajille. Osallistujilla olisi hyvä olla kannettava tietokone. Tilassa on langaton wifi-yhteys. Ennen tilaisuutta voi luoda tunnuksen ja sen jälkeen kirjautua Wikipediaan. Jos haluat, voit muokata myös jotain haluamaasi artikkelia.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klo 14.00 Kuvataiteilija Tellervo Kalleinen esittelee Keskustelupuisto-projektia

Klo 14.30 Wikimedisti, kuvataideopettaja ja toimittaja Heikki Kastemaa: Wikipedian ABC, päivittäminen aloittelijalle

Klo 15    Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto: Esimerkkejä Lönnströmin taidemuseon aiemmista Wikipedia-artikkeleista verrokkiaineistona

Klo 15.30–19  Päivän wikipajan artikkelitoiveiden ja lähteiden esittely. Kirjoittamista omaan tahtiin, paikalla kokeneita wikipedistejä, jotka  auttavat ja vastaavat kysymyksiin

Klo 18.45–19.00 Mitä saatiin aikaan? keskustelu

Tarjolla on kahvia, teetä ja virvokkeita kirjoittamisen lomassa.

Ohjeita osallistujille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, saat luotua sen osoitteessa Toiminnot:Kirjaudu sisään.
  • Yleisesittely Wikipediasta ja mm. sen viidestä peruspilarista:Johanna Janhosen esitys: Wikipedia ilta Siff
  • Ohjeistus uuden artikkelin kirjoittajalle: Ohje:Uuden artikkelin luominen
  • Wikipedian periaatteet lähdeaineistojen käytöstä: Wikipedia:Tarkistettavuus
  • Koska kyse on yhden päivän tapahtumasta ja osalla osallistujilla ei ole aiempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta, kannustamme visuaalisen muokkaimen käyttöön.
  • Voit alkaa muokata tällä sivulla listattuja artikkeleja, jotka vaativat täydennystä tai aloittaa uusia, ehdotettuja artikkeleja.
  • Uusiin artikkeleihin on hyvä lisätä jokin luokka. Lisätietoa:Wikipedia:Luokittelu
  • Voit liittää ehdotuksia merkittävistä artikkeliaiheista tälle sivulle muokkaamalla wikitekstiä, sekä listata aihetta koskevia tietolähteitä.
  • Jos teet artikkelista välitallennuksia etkä halua muiden heti muokkaavan keskeneräistä artikkelia, voit lisätä artikkelin alkuun mallineen Työstetään joko visuaalisen muokkaimen Lisää-toiminnolla tai wikikoodissa.

Työkaluja ja ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tule mukaan vapaaehtoiseksi avustajaksi! Kokeneet wikipedistit ovat lämpimästi tervetulleita auttamaan aloittelevia muokkaajia. Jos olet käytettävissä avustajatehtäviin, kirjoita käyttäjätunnuksesi alle.

Artikkelitoiveet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keskustelupuisto (nykytaideprojekti) Työstämme artikkelia osissa, jotka kootaan lopuksi yhdeksi artikkeliksi: 1. Artikkelin teema tiivistetysti 2. Tausta 3. Hankkeen kulku 4. Dokumentointi 5. Esittely ja lopputuotteet 6. Tavoitteet 7. Esikuvat ja suhde taiteilijoiden aiempiin töihin 8. Arvioita ja keskustelua

Hyviä tietolähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisätietoja Keskustelupuisto-projektista ja kirjallisuuslisataus: https://www.lonnstrominmuseot.fi/keskustelupuisto/kalliokatu.

Aiemmat muokkaustapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16.5.2018 Flatlands-taideprojektin Wikipaja Sibelius-museossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lönnströmin taidemuseo järjesti yhteistyössä Sibelius-museon ja Turun kaupungin musiikkikirjaston kanssa Wikipajan keskiviikkona 16.5.2018 klo 14–19 Sibelius-museossa, osoitteessa Piispankatu 17, Turku. Wikipaja oli osa museoviikon ohjelmaa (http://www.museoviikko.fi/museoviikko/).

Ohjelma:

Sibelius-museon konserttisali

Klo 14 Kuvataiteilija Jani Ruscica esittelee Flatlands-projektia

Klo 14.15 Päivän Wikipajan artikkelitoiveiden ja lähteiden esittely

Klo 14.30 Wikimedia Suomi ry:n hallituksen puheenjohtaja, kuvataideopettaja ja toimittaja Heikki Kastemaa Wikipedian päivittämisen ABC aloittelijalle

Klo 15–19 Kirjoittamista omaan tahtiin Sibelius-museon konserttisalissa, paikalla kokeneita wikipedistejä, jotka auttavat ja vastaavat kysymyksiin

klo 14–17 Turun kaupungin musiikkikirjaston infopöytä avoinna konserttisalissa

Sibelius-museon Kulmahuone

Klo 15 Teollinen muotoilija, soitinvalmistaja Matti Kähönen kertoo Flatland-projektin lasisoittimen valmistamisesta

Klo 16 Turun kaupungin musiikkikirjasto esittelee lähteitään

Klo 17 Kuvataiteilija Jani Ruscica esittelee Flatlands-projektia


Ehdotetut artikkelit:

Täydennettävät artikkelit

Käännettävät artikkelit

Tietolähteet:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambusoitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lasisoitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ready made -soitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumasta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]