Westminsterin palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Westminsterin palatsi
The Palace of Westminster
Sijainti Yhdistynyt kuningaskunta City of Westminster, Lontoo
Rakennustyyppi parlamenttirakennus
Valmistumisvuosi 1016 (alkuperäinen)
1870 (nykyinen)
Purkuvuosi 1834 (alkuperäinen)
Käyttäjä Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Westminsterin palatsi (engl. The Palace of Westminster) eli parlamenttitalo on paikka, jossa Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylä- ja alahuone kokoontuvat. Palatsi sijaitsee Lontoossa Thamesin pohjoisrannalla, Westminsterin kaupunginosassa. Sen lähistöllä Whitehall-kadun tuntumassa on muitakin hallintorakennuksia.

Palatsin vanhin osa, Westminster Hall vuodelta 1097, on yhä olemassa. Alun perin palatsi toimi kuninkaallisena asuntona, mutta yksikään monarkki ei ole asunut siellä sitten 1500-luvun. Suurin osa nykyisistä rakenteista on peräisin 1800-luvulta, jolloin palatsia kunnostettiin vuosina 1837-69 sen vaurioiduttua pahoin tulipalossa vuonna 1834.[1] Jälleenrakennustöiden suunnittelusta olivat vastuussa arkkitehdit Sir Charles Barry ja Augustus Welby Pugin. Rakennus on esimerkki uusgotiikasta rakennustaiteessa. Yksi palatsin tunnetuimmista piirteistä ja turistikohteista on sen kellotorni, jossa sijaitsee kuuluisa Big Ben -kello.

Palatsissa on yli tuhat huonetta, joista tärkeimmät ovat ylä- ja alahuoneen istuntosalit. Rakennuksessa on myös kirjastoja, ruokaloita, baareja ja kuntosaleja. Palatsi on tärkeä hallinnollisten tapahtumien kuten parlamentin avajaisten tapahtumapaikka. Westminsterin palatsi liitetään jopa niin läheisesti ylä- ja alahuoneeseen, että ”Westminsteriä” on alettu käyttää ”parlamentin” synonyymina. Muut parlamenttitilat sijaitsevat lähirakennuksissa, kuten Portcullis Housessa ja Norman Shaw -rakennuksissa.

Westminsterin palatsi, Westminster Abbey ja St. Margaret's -kirkko muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svanström, Ragnar: Kansojen historia. Osa 18. Teollisuuden läpimurto, s. 391. WSOY, 1983. ISBN 951-0-09746-2.
  2. Unesco

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]