Viimeinen aamu: neuvostopartisaanien vaietut jäljet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viimeinen aamu: neuvostopartisaanien vaietut jäljet
Kirjailija Veikko Erkkilä
Genre historia
Kustantaja Otava
Julkaistu 2011
Sivumäärä 352
ISBN 978-951-1-25025-8
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Viimeinen aamu: neuvostopartisaanien vaietut jäljet on Veikko Erkkilän kirjoittama kirja jatkosodan aikaisista neuvostopartisaanien teoista.

Erkkilän kirja tuo esiin uutta tietoa neuvostopartisaanien tuhoiskuista suomalaisiin rajakyliin. Kirja käsittelee aihetta suomalaisten ja venäläisten tutkimustyön kautta. Erkkilä on päässyt Venäjälle haastattelemaan partisaaneja sekä tutkimaan partisaanitoiminnan arkistoja. Kirjailija tuo lisäksi esiin tekemäänsä yhteistyötä venäläisten sotahistorioitsijoiden kanssa.

Jatkosodan aikana Neuvostoliitto lähetti Suomeen vahvasti aseistautuneita partisaaniosastoja, jotka surmasivat Pielisen ja Petsamon välisellä raja-alueella noin 170 siviiliä ja haavoitti 54 siviiliä. Lisäksi partisaanien jäljiltä katosi siellä parikymmentä ihmistä.[1] Partisaaniosastot liikkuivat syrjäseuduilla, muun muassa Sallassa ja Savukoskella sekä Pielisen ja Petsamon välisellä raja-alueella.

Partisaanien rikoksista on alettu keskustella vasta 1990-luvulla, sillä poliittiset syyt vaikuttivat aikanaan siihen, että uhrit ja rajaseudun asukkaat joutuivat vaikenemaan asiasta ja kantamaan surunsa ja traumansa yksin.[1] Erkkilä kuvaa ja tuo kirjassaan esille näitä toisen maailmansodan vaiettuja sotarikoksia, mutta valottaa myös samalla poliittista välttämättömyyttä eli vallinnutta moraali- ja oikeuskäsitettä, joka ymmärsi ja jätti tuomitsematta nämä kommunistien hirmuteot.

Metro Livessä Laura Halminen on arvioinut Erkkilän kirjaa varsin kuvaavasti: "Edellisestä partisaanikirjastaan Valtion tiedonjulkistamispalkinnon saanut toimittaja jatkaa perusteellisella mutta inhimillisellä otteella. Ohuella kammalla tehty taustatyö yhdistettynä sujuvaan kerrontaan ja hiukset nostattaviin ihmiskohtaloihin tekee partisaanien töiden dokumentaariosta arvokkaan ja opettavaisen."[2]

Timo Koivusalo on valmistellut samannimistä elokuvaa, joka pohjautuisi Erkkilän aineistoon. Koivusalo on saanut elokuvalle Elokuvasäätiöltä käsikirjoitustuen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Yle.fi
  2. Metro Live 12/2011