Vierus verta täynnä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vierus verta täynnä
Kirjailija Anu Kaipainen
Kieli suomi
Genre sotaromaani
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1995
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 343
ISBN 951-0-20840-X
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Vierus verta täynnä on Anu Kaipaisen pasifistisesta näkökulmasta kirjoitettu sotaromaani vuodelta 1995. Kirja on yksi harvoista rintamakuvauksista, jotka ovat naisten kirjoittamia ja sitä pidetään myös eräänlaisena Suomen lottien arvonpalautuksena.

Kirjan nimi Vierus verta täynnä viittaa Kantelettaresta löytyvään kansanrunoon Jos mun tuttuni tulisi, jota siteerataan parissa eri kohdassa kirjaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo talvisodan alkuajoista Suomussalmella. Päähenkilöinä ovat lääkintälotta Anna ja hänen miehensä, sotilaana oleva Juhani. Pääosa kirjasta on kuvausta lottien ja sotilaitten työstä, mutta myös muunlaisia sodan vaikutuksia tuodaan esille. Annan ja Juhanin poika Petri lähtee evakkoon Juhanin äidin kanssa. Juhanin isä puolestaan joutuu vankileirille Venäjän puolelle ja ammutaan hänen yrittäessään paeta. Rajapastori Heimo Elo puolestaan tappaa itse itsensä, kun hän ei kestä enää sodan epätasa-arvoista asetelmaa. Hänen vaimonsa Kerttu aloittaa rintamalähetin työt miehensä kuoleman vuoksi. Mukana on myös kommunisti Aarne Huuskonen, jolle venäläiset valittavat huonoista kartoista, ja jonkun venäläisen häneen osuneen luodin takia suomalaiset saavat hänet kiinni. Suomalaiset pitävät häntä isänmaan petturina.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]