Ust-Ordan Burjatia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Усть-Ордын Буряадай округ 1
Усть-Орды́нский Буря́тский о́круг2
Flag of Ust-Ord Buriatia (Ust-Ord Buryatia).png Coat of Arms of Ust-Ord Buriatia (Ust-Ord Buryatia).png
lippu vaakuna

Ust-Ordan Burjatian piirikunnan sijainti Venäjän federaation kartalla

Hallintokeskus Ust-Ordynski
(14 335 as. 2002)
Viralliset kielet burjaatti ja venäjä
Pinta-ala
 – yhteensä
 – vettä

22 138,1 km²
 %
Väkiluku (2002)
 – yhteensä
 – väestötiheys

135 327
6,1 / km²
Aikavyöhyke
 – kesäaika
UTC+8
UTC+9
Perustettu 1937
Kotisivu Ust-Ordan Burjatian virallinen sivu
1burjaatiksi - Ust Ordyn Burjadaj okrug
2venäjäksi - Ust-Ordynski Burjatski okrug

Ust-Ordan Burjatia[1] tai Ust-Ordynskin Burjatia[2][3] (ven. Усть-Орды́нский Буря́тский о́круг, Ust-Ordynski Burjatski okrug, burjaatiksi Усть-Ордын Буряадай округ, Ust Ordyn Burjadaj okrug) on Irkutskin alueeseen kuuluva piirikunta Itä-Siperian eteläosassa, Baikaljärvestä ja Burjatian tasavallasta länteen. Vuoden 2007 loppuun asti Ust-Ordan Burjatia oli autonominen piirikunta (ven. Усть-Орды́нский Буря́тский автоно́мный о́круг, Ust-Ordynski Burjatski avtonomnyi okrug), jolla oli Venäjän federaation liittovaltiosubjektin asema, vaikka se silloinkin oli osa Irkutskin aluetta. Huomattava osa piirikunnan väestöstä on burjaatteja. Piirikunnan nimi tulee sen keskustaajaman Ust-Ordynskin (aikaisemmin Ust-Ordan kylä) nimestä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ust-Ordan Burjatia sijaitsee Baikaljärvestä länteen Lenan-Angaran ylänköalueen eteläosassa. Alueen itäosaa reunustaa Baikalvuorten eteläosa ja sen länsiosaan ulottuvat Sajanvuoret. Vuoristoalueiden välissä on jokilaakso, jossa virtaa Jeniseihin laskeva Angara, joka on Baikaljärven laskujoki.

Ust-Ordan Burjatian sijainti

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asukasluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisuusjakauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 piirikunnan asukkaista oli venäläisiä 56,5 %, burjaatteja 36,3 %, tataareja 3,2 %, ukrainalaisia 1,7 % ja muita 2,3 %.

Vuonna 2002 piirikunnan asukkaista oli venäläisiä 54,4 %, burjaatteja 39,6 %, tataareja 3 %, ukrainalaisia 0,96 % ja muita loput.

Ust-Ordan Burjatiassa slaavien suhteellinen osuus on vähentynyt lähinnä maastamuuton ja alhaisen syntyvyyden takia.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunnassa harjoitetaan elintarvike-, metsä-, puunjalostus-, selluloosa- ja paperiteollisuutta sekä koneenrakennusta, kivihiilen louhintaa ja metallinjalostusta. Maataloudessa kasvatetaan maito- ja lihakarjaa sekä lampaita. Lisäksi viljellään vehnää.

Aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ust-Ordan autonominen piirikunta (-2008) oli aikanaan ainoa Venäjän liittovaltiosubjekti, jossa ei ollut kaupunkimaista asutusta. Hallinnollisena keskuksena oli ja on Ust-Ordynskin maaseututaajama (n. 14 000 as.). Kaikkiaan piirikunnassa on 4 taajamaa ja 6 piiriä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ust Orda Buryatia.png

Piirikunnan vanhimpia asukkaita ovat burjaatit ja alueen historia liittyy läheisesti Burjatian tasavallan historiaan aina vuoteen 1937 asti, jolloin burjaattien asuinalueet jaettiin useampaan hallintoyksikköön. Piirikunta perustettiin nimellä Ust-Ordan burjaatti-mongolien kansallinen piirikunta vuonna 1937, tätä ennen sen alue oli kuulunut Burjaatti-mongolien autonomiseen sosialistiseen neuvostotasavaltaan. Tämän jälkeen piirikunta tuli kuulumaan Irkutskin alueeseen, jonka ympäröimä enklaavi se oli. Nimi muutettiin Ust-Ordan burjaattien kansalliseksi piirikunnaksi 1958 ja autonomiseksi piirikunnaksi 1977. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen piirikunta säilyi edelleen osana Irkutskin aluetta, mutta siitä tuli myös suoraan Venäjän federaation alainen subjekti (alue), jollainen myös Irkutskin alue on. Irkutskin alueen ja Ust-Ordan Burjatian yhdistämisestä pidettiin kansanäänestys huhtikuussa 2006, ja ne yhdistyivät 1.1.2008 alkaen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko: Maailman paikannimet: oikeinkirjoitusopas (uusittu laitos), s. 182. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1996. ISBN 951-1-13602-X.
  2. Factum Uusi tietosanakirja. Weilin+Göös, 2005.
  3. Venäjän federaation paikannimiä. Oikeinkirjoitus- ja painotusopas. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 952-5446-18-2.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ust-Ordan Burjatia.