Ts’ehlanyanen kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ts’ehlanyanen kansallispuisto

Ts’ehlanyanen kansallispuiston maisemaa

Sijainti
Pinta-ala
5 600 hehtaaria
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
engl. Ts’ehlanyane National Park Lesotho
Tyyppi
Kartta

Ts’ehlanyanen kansallispuisto (engl. Ts’ehlanyane National Park Lesotho) on Lesothossa sijaitseva kansallispuisto ja samalla Lesothon toinen kansallispuisto. Kansallispuisto sijaitsee 1 940–3 112 metrin korkeudessa ja on pinta-alaltaan reilut 5 600 hehtaaria. Kansallispuiston nimi tulee Thamnocalamus tessellatus -bambulajin paikallisesta kansankielisestä nimestä (ts’ehlanyane) ja Ts’ehlanyanen kansallispuisto onkin tämän bambulajin merkittävin refugio Maloti- ja Drakensberg-vuoristoissa.

Ts’ehlanyanen kansallispuistossa on monenlaisia geologisia muotoja, kuten erilaisia kallioita, luolia ja kielekkeitä. Lisäksi alueella on runsaita mineraaliesiintymiä ja aivan kansallispuistoalueen ulkopuolella sijaitsee Kaon timanttikaivos. Kansallispuiston alueella virtaa neljä isompaa jokea. Lisäksi alueella on lukuisia vesiputouksia sekä kalliolammikoita. Osa vesiputouksista saattaa jäätyä talvisin. Kesä-, heinä- ja elokuussa alueella voi tapahtua lumivyöryjä.

Ts’ehlanyanen kansallispuiston alueella on yksi Lesothon alkuperäisistä metsäalueista, joita maassa on jäljellä enää vain muutama. Lisäksi alueella kasvaa merkittävästi fynbos-kasvillisuutta ja alueelta onkin tavattu 220 kukkakasvilajia. Suuren korkeusvaihtelun myötä alueella onkin runsaasti erilaisia elinympäristöjä ja sitä kautta myös monimuotoinen kasvilajisto.

Ts’ehlanyanen kansallispuistossa tavataan 24 pientä tai keskikokoista nisäkäslajia. Näitä ovat hirviantilooppi, vuohiantilooppi, aavikkoilves, afrikanvillikissa, haisuhilleri, vaippasakaali, kalliotamaani, natalinkorvarotta, valkoposkisaukko, piikkisiat ja paviaanit. Satunnaisesti kansallispuistossa on nähty myös servaali. Alueella on myös kivettyneitä dinosaurusten jalanjälkiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]