Servaali

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Servaali
Serengeti Serval.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Leptailurus
Laji: serval
Kaksiosainen nimi
Leptailurus serval
(Schreber, 1776)
Levinneisyyskartta
Servaalin levinneisyys
Servaalin levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Servaali Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Servaali Commonsissa

Servaali (Leptailurus serval) on kissaeläin, joka elää pensas- ja ruohomailla Afrikassa. Servaalilla on pitkät jalat, isot korvat ja sen häntä on 35 cm[2]. Sen pituus on häntineen jopa 130 senttiä.[3]

Lajista on aikaisemmin käytetty tieteellistä nimeä Felis serval.[3]

Ruumiinrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Servaali on keskikokoinen kissaeläin. Sen turkki on hiekanruskea, siinä on tummia täpliä tai juovia ja se näyttää hieman pieneltä gepardilta, muttei ole yhtä nopea. Servaalilla on suuret korvat ja sirot jalat. Se on ruumiinrakenteeltaan solakka ja sillä on 24–45 cm pitkä häntä[4].

Jalostus lemmikkieläimeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savannah-hybridikissa.

Servaaleja risteytettiin kesykissan kanssa ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Laajamittainen servaalihybridien kasvatus alkoi 1990-luvulla, kun yhdysvaltalaiset Patrick Kelly ja Joyce Sroufe saivat kansainvälisen kissaliiton (TICA) hyväksynnän sekä liiton vahvistaman standardin uudelle hybridirodulle ja alkoivat kaupallisen risteytystoiminnan.[5] Rotu sai englanninkieliseksi nimekseen savannah (suom. savanni).[6] Muut suuret kansainväliset kattojärjestöt (FIFe ja CFA) eivät rekisteröi savannah-kissoja villikissataustan vuoksi.

Hybridikissojen ensimmäisten risteytyssukupolvien koiraat ovat steriilejä, mutta ne tulevat lisääntymiskykyisiksi noin viidennestä sukupolvesta lähtien. Naaraat sen sijaan ovat hedelmällisiä jo ensimmäisestä sukupolvesta lähtien. Savannah-kissat ovat saaneet nopeasti suuren suosion lemmikkeinä, ja lukuisat kissalat ympäri maailmaa tuottavat nykyisin näitä hybridipentuja. Savannah-kissat ovat tavallisia kesykissoja suurikokoisempia, älykkäitä, seurallisia, leikkisiä ja niitä luonnehditaan myös jossain määrin koiramaisiksi.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Breitenmoser-Wursten, C., Henschel, P. & Sogbohossou, E.: Leptailurus serval IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 16.7.2014. (englanniksi)
  2. Otavan Iso tietosanakirja, Otava 1967, osa 6, palsta 1307
  3. a b Burnie, David: Matka eläinten maailmaan, sivu 276, WSOY, 2004, ISBN 951-0-29414-4 (alk. teos: The Concise Animal Encyclopedia, 2003)
  4. The Serval
  5. About Savannah Cats
  6. Savannah-standardi
  7. What's Up, Pussycat? Whoa! New York Times