Toimisto-ohjelmisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
OpenOffice.org Writerin versio 2.4.1

Toimisto-ohjelmistoiksi luokitellaan muun muassa tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, esitysgrafiikka ja piirto-ohjelma.

Joitakin toimisto-ohjelmistoja on koottu yhteen pakettiin. Tällaisia ovat muun muassa Microsoft Office, Apache OpenOffice ja LibreOffice.

Yksi varhaisimmista toimisto-ohjelmakokonaisuuksista oli Microsoft Works, jonka jälkeen julkaistiin Microsoft Office. Aikaisemmin tekstinkäsittelyohjelmat, kuten Wordstar ja WordPerfect sekä taulukkolaskentaohjelmat, kuten MultiPlan, Lotus 1-2-3 tai Symphony olivat erillisiä ja niiden tiedostojen yhteiskäyttö oli vaikeaa. WordPerfect laajeni taulukkolaskentaan.

Ohjelmalaji Ohjelmanimi Ohjelmayritys Edeltäjä Seuraaja Vuosi Tekninen perusta
Tekstinkäsittely WordPerfect WordPerfect Office Microsoft Windows
Tekstinkäsittely WordStar Microsoft Windows
Tekstinkäsittely Microsoft Word Microsoft Corp. WordStar Microsoft Word Microsoft Windows
Taulukkolaskenta VisiCalc VisiCorp MultiPlan Apple DOS 3.1
Taulukkolaskenta MultiPlan VisiCalc Lotus 1-2-3 Microsoft Windows
Taulukkolaskenta Lotus 1-2-3 MultiPlan Lotus Symphony Microsoft Windows
Taulukkolaskenta Lotus Symphony Lotus 1-2-3 Microsoft Excel Microsoft Windows
Taulukkolaskenta Microsoft Excel Lotus Symphony Microsoft Windows

Microsoft Officen kaltaisia maksuttomia toimisto-ohjelmistoja ovat Apache OpenOffice, LibreOffice ja Kubuntun mukana tarjottava, mutta myös erillinen Calligraphy. Samantyyppisiä palveluita on myös verkossa Gmailin Documents.

Toimisto-ohjelmien kehityksessä on toimisto-ohjelmistoissa keskeistä ollut tiedostotyyppien kehitys eri ohjelmien rajapintoina. Microsoft Officen tiedostoja on uudistettu niin, että vastaavanlaiset maksuttomat ohjelmistot eivät ole enää voineet lukea uusimpia Microsoft Officen tiedostomuotoja, minkä vuoksi Apache OpenOfficen tiedostotyyppi on virallistettu tekniseksi stanadardiksi, jota jotkut julkishallinnot käyttävät virallisena asiakirjatyyppinään.


Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.