Teemasivu:Rautatieliikenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
muokkaa  

Rautatieliikenteen teemasivu

Tervetuloa rautatieliikenteen teemasivulle! Täältä löydät valikoitua sisältöä aiheen artikkeleista. Rautatieliikenne on maaliikenteen kiskoilla kulkeva muoto, joka on suunniteltu kuljettamaan junilla matkustajia ja rahtia. Aiheen artikkeleita löydät Rautatieliikenne-luokasta sekä sen alaluokista. Halutessasi voit auttaa Wikipediaa kirjoittamalla rautatieaiheisen artikkelitoiveen. Parannusehdotuksia voit esittää myös keskustelusivulla. Voit myös tutustua wikiprojektiin.

Voit vaihtaa sivun sisältöä (kuva- ja artikkelipoiminnat) tyhjentämällä välimuistin.

muokkaa  

Artikkelipoiminta

TGV (train à grande vitesse, suomeksi suurnopeusjuna) on ranskalainen suurnopeusjuna, jonka ovat kehittäneet GEC-Alsthom (nykyään Alstom) ja SNCF, Ranskan valtiollinen rautatieyhtiö. Ensimmäisen Pariisin ja Lyonin välisen TGV-reitin avauduttua vuonna 1981 TGV-verkosto on laajentunut ympäri Ranskaa.

TGV:t kulkevat nopeimmillaan 320 km/h, mikä on mahdollista junille rakennettujen erillisten, nopeiden ja suorien raiteiden (lignes à grande vitesse – LGV) sekä junien teknisten ominaisuuksien ansiosta. Näitä ovat muun muassa voimakkaat sähkömoottorit, alhainen akselipaino, lentokonemainen kevyt rakenne ja aerodynamiikka, sekä automatisoitu kulunvalvonta, jonka ansiosta kuljettajan ei tarvitse nähdä opastimia suurissa nopeuksissa. TGV:t valmistaa pääasiassa ranskalainen Alstom, nykyään usein yhteistyössä kanadalaisen Bombardierin kanssa. Pientä sarjaa Pariisin ja Lyonin väliseen postiliikenteeseen käytettyjä junia lukuun ottamatta TGV:t ovat matkustajajunia. TGV:n pohjalta suunniteltuja junia on käytössä myös Etelä-Koreassa (KTX) ja Espanjassa (AVE).

muokkaa  

Artikkelitoiveet

Lieksan rautatieasema · Dm1 · Dm3 (Suomi) · Rc6

Voit auttaa myös laajentamalla rautatietynkiä!
muokkaa  

Kuvapoiminta

muokkaa  

Tiesitkö, että...