Teemasivu:Filosofia/Artikkelipoimintoja1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sokrates (m.kreik. Σωκράτης, 470.–399 eaa.) oli antiikin Kreikassa Ateenassa vaikuttanut filosofi. Hän on kaikkien aikojen kuuluisimpia filosofeja, ja häntä voidaan pitää koko länsimaisen filosofian isänä. Sokrates liitti ensimmäisenä filosofiaan aikaisemman luonnonfilosofian ja fysiikan lisäksi etiikan ja suuntasi koko filosofiansa palvelemaan nimenomaan ihmisten elämäntapojen parantamista. Hän tahtoi kyselemällä saada ihmiset muodostamaan selviä käsitteitä kaikista asioista, jotta he näin pääsisivät käsiksi oikeaan tietoon.

Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta on René Descartesin kirjoittama filosofinen tutkielma. Se koostuu kuudesta ”mietiskelystä”, joissa Descartes pyrkii muun muassa todistamaan Jumalan olemassaolon ja sielun kuolemattomuuden, ja jotka muodostavat hänen metafyysisen järjestelmänsä seikkaperäisimmän esityksen. Descartes pyrkii johdattamaan lukijansa tietyn ajatteluketjun läpi vaiheittaisesti. Hän aloittaa täydellisestä skeptisismistä eli epäilystä ja pyrkii sitten löytämään jotain varmaa, jota ei voi epäillä.

Kysymys elämän tarkoituksesta on yleisesti käytetty nimitys kysymyksille siitä, miksi ihmiset elävät, mikä on heidän elämänsä tavoite tai miksi koko todellisuus yleensäkin on olemassa. Kysymystä voidaan lähestyä muun muassa naturalistisesti, supernaturalistisesti, relativistisesti, nihilistisesti...