Team Tinkoff-Saxo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pyöräilytallia. Katso myös täsmennyssivu.
Team Saxo-Tinkoff
Tiedot
UCI-tunnus TST
Maa Tanskan lippu Tanska
Perustettu 2001
Laji(t) maantie
Taso ProTour
Avainhenkilöt
Manageri Bjarne Riis
Edelliset nimet
1998–1999
2000
2001–2002
2003–2008
2008
2009–2010
2011
2012
2013–
Team Home - Jack & Jones
Team Memory Card - Jack & Jones
CSC - Tiscali
Team CSC
Team CSC-Saxo Bank
Team Saxo Bank
Team Saxo Bank-Sungard
Team Saxo Bank-Tinkoff Bank
Team Saxo-Tinkoff
Joukkueen värit Joukkueen värit Joukkueen värit
Joukkueen värit
 
Ajoasu

Team Saxo-Tinkoff (UCI-tunnus TST) on tanskalainen maantiepyöräilyn ammattilaistalli. Tallin omistaja ja johtaja on Ranskan ympäriajon vuonna 1996 voittanut Bjarne Riis. Pääsponsorina on vuodesta 2009 toiminut tanskalainen sijoituspankki Saxo Bank. Vuosina 2001–2008 päätukijana oli kalifornialainen tietotekniikka-alan yritys Computer Sciences Corporation (CSC). Talli osallistuu UCI World Tour -sarjaan.

Talli perustettiin vuonna 1998, jolloin sen nimi oli Team Home – Jack & Jones. Talli kilpaili alussa pyöräilyn kakkostason ryhmässä, mutta vuodesta 2000 se on kuulunut ykköskategorian ammattilaistallien joukkoon. Vuodesta 2000 talli on osallistunut Ranskan ympäriajoon. Talli on tunnettu myös nimillä Team Memory Card – Jack & Jones, CSC-Tiscali, Team CSC, Team CSC-Saxo Bank, Team Saxo Bank-Sungard ja Team Saxo Bank-Tinkoff Bank. Tallin pyöräilijä on voittanut kokonaiskilpailun ja etappeja kaikissa kolmessa pyöräilyn arvostetuimmista etappikilpailuista. Tallin entinen kapteeni Ivan Basso sijoittui toiseksi vuoden 2005 Ranskan ympäriajossa ja voitti seuraavana vuonna Italian ympäriajon. Carlos Sastre voitti Ranskan ympäriajon 2008. Andy Schleck sijoittui Ranskan ympäriajossa toiseksi 2009 ja voitti 2010. Alberto Contador voitti Espanjan ympäriajon 2012. Tallin ajajat, muun muassa Fabian Cancellara ovat voittaneet myös useita klassikkokilpailuja. Talli on voittanut ProTourin joukkuekilpailun vuosina 2005, 2006 ja 2007[1].

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CSC-tallin ajajia kilpailemassa Tanskassa

Bjarne Riisin aloittaessa tallin johdossa talvella 2000 hän palkkasi tallin neuvonantajaksi Tanskan armeijan erikoisjoukkojen sotilaan B.S Christiansenin. Heidän tavoitteenaan oli yhdessä luoda tallille selkeästi muista erottuva toimintatapa.[2] Talilla on neljä keskeistä arvoa: kommunikointi, lojaalius, sitoutuminen ja kunnioittaminen. Näiden avulla talli pyrkii parantamaan toimintaansa ryhmänä. [3] Tämän lisäksi joukkue ajaa sen ajajan puolesta, joka on parhaassa kunnossa. Vain suurimmissa kilpailuissa joukkueella on erikseen nimetty kapteeni. Talli on myös erotellut kapteenin (ajaja joka tekee päätökset) ja johtajan (ajaja joka tavoittelee voittoa) roolit. Näin talli pyrkii hajauttamaan vain yhteen ajajaan kohdistuvia odotuksia. [4]

Korostaakseen näitä arvoja, koko tallin henkilöstö osallistuu vuosittain koulutustilaisuuksiin, joiden tavoitteena on luoda ryhmähenkeä. Koulutuksissa osallistujien tehtävänä on tietyn aikarajan sisällä suorittaa erilaisia fyysisiä harjoitteita. B.S Christiansenin mukaan näiden leirien tehtävänä on "opettaa ihmisille, että tavoitteet voidaan saavuttaa yhteistyöllä. Heidän on suoriuduttava parhaalla mahdollisella tavalla pahimmissa mahdollisissa olosuhteissa, joissa jokaisella teolla on seurauksensa."[5]. Bobby Julich, yksi tallin ajajista, kommentoi tilaisuuksia seuraavasti: "ne metsässä vietetyt päivät tekivät meistä paljon tiiviimmän ryhmän ja antoivat meille mahdollisuuksia toimia ryhmänä missä tahansa kilpailutilanteessa."[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tallin taustalla toimivan yrityksen perustivat syksyllä 1996 pyöräilyn amatöörien maailmanmestari Alex Pedersen, Finn Poulsen (Bestseller a/s:n edustajana), Torben Kølbæk, Johannes Poulsen (Herning CK:n edustaja) ja Bjarne Riis, joka tuolloin oli Team Telekomin ajaja. Alkuperäiseltä nimeltään yritys oli Professional Cycling Denmark ApS.[7] Talli sai käyttöönsä tanskalaisen amatööritallin Herning CK lisenssin ja sen pääkonttori perustettiin Herningiin, Tanskaan. Tallin tavoitteena oli päästä osallistumaan vuoden 2000 Ranskan ympäriajoon.

Kausi 1998–1999: Team home – Jack & Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talli aloitti kilpailemisen kaudella 1998 Alex Pedersenin ja Torben Kølbækin johdolla. Tallissa oli alkuvaiheessa 11 ajajaa, joista osa oli aloittelevia ammattilaisia, mutta osa jo kokeneita kilpailijoita. Tanskalaiset Brian Holm ja Jesper Skibby olibat osallistuneet useita kertoja Ranskan ympäriajoon ja Skibby oli voittanut 5 etappia vuonna 1993. Tallin pääsponsoreita olivat tanskalainen kiinteistövälittäjä home a/s ja tekstiilivalmistaja Jack & Jones. Kaudella 1998 tallin budjetti oli noin miljoona euroa ja se osallistui ensimmäisenä kautenaan toisen kategorian kilpailuihin. Heti ensimmäisen kuukauden aikana Christian Andersen ja Skibby saavuttivat pieniä voittoja toimintaansa aloittelevalle tallille. Brian Holm kuitenkin yhtäkkiä päätti jättää tallin huhtikuussa 1998.

Vuoden 1998 Ranskan ympäriajossa esiin tullut doping-skandaali ei vaikutannut CSC talliin suoraan, mutta Bjarne Riis, joka osallistui kilpailuun sai tanskalaislehdistössä runsaasti kritiikkiä dopingvilpistä alkuvuodesta 1999. Tämän seurauksena Riis päätti myydä omistamansa osakkeensa Professional Cycling Denmark APS.

Huolimatta ympärillä velloneesta kohusta, CSC oli kauden 1998 32. paras joukkue. Tallin budjetti kasvoi kaudeksi 1999 n. 2,4 miljoonaan euroon ja ajajien määrä lisääntyi yhdestätoista neljääntoista. Kausi 1999 oli joukkueelle menestyksekäs ja se saavutti 26 voittoa UCI:n kilpailuissa. Menestyksen seurauksena talli päätettiin kutsua ensimmäiseen kategoriaan. Syyskuussa 1999 talli joutui otsikoihin belgialaisen ajajan Marc Steelin jäätyä kiinni liian korkeasta hematokriittiarvosta, mitä pidetään yhtenä merkkinä EPO-dopingin käytöstä. Steel erotettiin tallista ja Home lopetti CSC:n sponsoroinnin.

2000: Team Memory Card – Jack & Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2000 tallin sponsoriksi ryhtyi tanskalainen muistikorttien valmistaja Memory Card A/S. Tallin kapteeniksi valittiin tanskalainen ajaja Bo Hamburger. Talli ei saavuttanut kaudella 2000 yhtä monia voittoja kuin edellisenä vuotena, mutta se voitti suurempia kilpailuja joiden myötä se saavutti tavoitteensa ja pääsi osallistumaan vuoden 2000 Ranskan ympäriajoon.

Huhtikuussa 2000 Nicolai Bo Larsen joutui dopingestiin, joka osoitti liian korkeata hematokriittiarvoa. Toisin kuin Steeliä Bo Larsenia ei erotettu, koska edellisenä päivänä tehty testi oli osoittanut arvon olevan kriittisen rajan (50 %) alapuolella. Samoin myös testiä seuraavana päivänä tehdyn testin tulos oli negatiivinen. Tallin ilmeinen kaksinaismoraali dopingin suhteen osoittautui haitalliseksi sen julkisuuskuvan kannalta. Jack & Jones ei halunnut jatkaa sponsorointisopimustaan, vaikka Bo Larsen vapautettiin doping-epäilyistä lääketieteellisin perustein. [8]

Syksyllä 2000 Bjarne Riis otti hoidettavakseen Professional Cycling Denmark ApS-yrityksen ja tallin. Kauden 2000 lopussa sopimus Jack & Jonesin kanssa päättyi, eikä Riis halunnut jatkaa yhteistyötä Memory Cardin kanssa, joka oli joutunut taloudellisiin vaikeuksiin.

2001–2002: CSC-Tiscali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CSC (Computer Sciences Corporation) ja Euroopan laajin internet-operaattori World Online ryhtyivät tallin sponsoriksi yhteensä noin 4,5 miljoonan euron budjetilla.[9] Italialalinen telecom-alan yritys Tiscali osti World Onlinen ja 1. heinäkuuta 2001 talli muutti nimensä muotoon CSC–Tiscali.

Huhtikuussa 2001 Bo Hamburger jäi kiinni vastikään käyttöön otetussa EPO-hormonin käytön paljastavassa doping-testissä. Testin avulla pystyttiin erottamaan kehon luonnollinen EPO-hormoni synteettisesti tuotetusta hormonista. Kuitenkin myöhemmin tehdyt testit osoittautuivat negatiivisiksi, ja niinpä urheilun välitystuomioistuin (CAS) totesi hänet syyttömäksi vuonna 2002. Talli kuitenkin oli päättänyt Bo Hamburgerin sopimuksen jo syyskuussa 2001.

Talli herätti kansainvälistä mielenkiintoa ensimmäisen kerran, kun se teki sopimuksen ranskalaisen pyöräilytähden Laurent Jalabertin kanssa. Jalabert oli useiden vuosien ajan kuulunut espanjalaiseen ONCE-talliin. Jalabert suunnitteli lopettavansa kauden 2002 lopussa ja niinpä hän kommentoikin liittymistään CSC–Tiscaliin seuraavasti: "halusin lopettaa ranskalaisessa tallissa, mutta en saanut mistään kunnollista tarjousta, joten päätin liittyä CSC-talliin". Myös amerikkalainen Tyler Hamilton liittyi talliin ja kausi 2001 olikin CSC:n läpimurto. Jalabert voitti Ranskan ympäriajon kilpailun parhaasta vuoristoajajasta ja voitti lisäksi Ranskan itsenäisyyspäivänä ajetun etapin. Kausi päättyi Jalabertin voittoon Clásica de San Sebastián -ajossa.

Kausi 2002 oli myös menestys. Tyler Hamilton sijoittui toiseksi Italian ympäriajossa siitä huolimatta, että hän oli toipumassa lapaluun murtumasta. Talli oli myös lähellä voittaa vuoden 2002 Ranskan ympäriajon joukkueaika-ajon. Jalabert oli jälleen kilpailun paras vuoristoajaja ja voitettuaan San Sebástianin klassikkokilpailun hän suunnitelmien mukaisesti lopetti uransa.

2003–2008: Team CSC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Riis uudelleennimesi Cycling Denmark ApS nimelle Riis Cycling A/S. Tiscali lopetti tallin sponsoroinnin, eikä Riis Cycling A/S onnistunut löytämään uutta sponsoria ja näin ollen tallin nimi vaihdettiin muodosta CSC–Tiscali muotoon Team CSC. Talli jatkoi kautta 2003 pienentyneellä budjetilla. Riis Cycling A/S pääkonttori siirrettiin Herningistä tallin sponsorin, tanskalaisen vakuutusalan yrityksen Almin, pääkonttorin yhteyteen Kööpenhaminan lähelle Brandiin, Lyngbyhyn.

Kaudella 2003 Tyler Hamilton otti joukkueen kapteenin roolin tavoitteenaan menestyä Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailussa. Hamilton oli hyvässä kunnossa ja voitti Liège-Bastogne-Liège-kilpailun. Hän kuitenkin loukkaantui vakavasti kaatuessaan Ranskan ympäriajon ensimmäisellä etapilla. Kolarin seurauksena hän mursi jo toiseen kertaan solisluunsa. Hamilton jatkoi kilpailua, mutta menetti vamman takia runsaasti aikaa. Kaikesta huolimatta hän voitti yhden etapin ja sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi. Myös CSC-tallissa ajanut Carlos Sastre voitti kilpailussa etapin.

Kaudeksi 2004 Hamilton päätti siirtyä sveitsiläiseen Phonak-talliin. Hamilton kertoi tallin vaihtamisen syyksi sen, ettei hän ollut saanut riittävästi tukea Riisiltä. Talli palkkasi Hamiltonin tilalle italialaisen lupaavan ajajan Ivan Basson, joka oli aiemmin ajanut Fassa Bortolo-tallissa. Tallin ajatuksena oli kasvattaa Bassosta ajaja, joka pystyisi tavoittelemaan voittoa suurissa pyöräilykilpailuissa (Ranskan ympäriajo, Italian ympäriajo ja Espanjan ympäriajo). Basso voitti parhaalle alle 25-vuotiaalle ajajalle annettavan valkoisen paidan vuoden 2002 Ranskan ympäriajossa ja hän sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi vuonna 2004.

Kaudella 2004 talli koki taloudellisia vaikeuksia ja se joutui muun muassa laskemaan ajajien palkkioita[10], mutta seuraavana vuonna talli koki tähän asti parhaan menestyksensä. Kaudella 2005 tallissa ajoi useita hyviä ajajia, kuten Bobby Julich ja Jens Voigt. Julich voitti Pariisi–Nizza-ajon ja hänestä tuli ensimmäinen ajaja, joka piti yllään vasta perustetun UCI ProTourin johtajan paitaa. Talli keräsi yhteensä kolme etappivoittoa Italian ympäriajossa. David Zabriskie voitti yhden ja Ivan Basso kaksi etappia. Basso ei kuitenkaan pystynyt vatsaflunssan takia kilpailemaan tavoitteena olleesta kokonaiskilpailun voitosta.

Puolivälissä vuoden 2005 Ranskan ympäriajoa, tallin sponsori CSC ilmoitti jatkaneensa nykyistä sopimustaan vuoteen 2008 saakka.[11] Tämän ansiosta Riis pystyi jatkamaan Basson sopimusta kolmella vuodella. Basso sijoittui vuoden 2005 Ranskan ympäriajossa toiseksi kilpailun voittaneen Lance Armstrongin jäljessä. David Zabriskie toi tallille yhden etappivoiton voittaessaan kilpailun prologin. Tallin menestys jatkui loppukaudella 2005. Bobby Julich voitti ja Carlos Sastre sijoittui toiseksi Belgiassa ja Hollannissa ajettavassa Eneco Tour-kilpailussa. Nicki Sørensen voitti etapin Espanjan ympäriajossa. CSC voitti UCI ProTour-sarjan joukkuekilpailun ja Bobby Julich oli vuoden 2005 8. paras ajaja.

Talli käyttää kalustonaan pienehkön kanadalaisen polkupyörävalmistajan Cervelon pyöriä ja Shimanon osasarjaa. Yhteistyö Cervelon kanssa on osoittautunut toimivaksi erityisesti aika-ajopyörien kohdalla. Cervelolla on erikoisosaamista ja CSC:llä on aika-ajoon erikoistuneita ajajia.

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team CSC Henninger Turmissa vuonna 2006

Kaudella 2006 talli pystyi monivuotisten sponsorisopimusten solmimisen myötä keskittymään kilpailemiseen. CSC:n tavoitteena olikin voittaa kaikki kolme suurta ympäriajoa. Tallin kapteeni Ivan Basso osallistui Italian ja Ranskan ympäriajoihin. Espanjan ympäriajossa kapteenina toimi Carlos Sastre.

Kaudella 2006 talliin kuului useita aika-ajoon erikoistuneita ajajia. David Zabriskie on voittanut useaan kertaan aika-ajon sekä Italian että Ranskan ympäriajossa. Olympiapronssimitalisti Bobby Julich ja sveitsiläinen Fabian Cancellara ovat myös kovia aika-ajajia. Muita tallissa ajavia ovat Jens Voigt, jonka hyökkäävä ajotapa on tuottanut hänelle useita voittoja sekä kiritilanteisiin erikoistunut Stuart O'Grady.

Bobby Julich voitti UCI ProTouriin kuuluvan Pariisi–Nizza-ajon prologin, mutta hän ei kuitenkaan pystynyt puolustamaan edellisen vuoden kilpailuvoittoa loukkaannuttuaan. Muutkin ajajat, erityisesti Stuart O'Grady, kärsivät loukkaantumisesta kevään aikana. Pahimmillaan jopa kolmannes ajajista oli loukkaantunut. Fabian Cancellara kuitenkin voitti Tirreno-Adriatico-kilpailun henkilökohtaisen aika-ajon sekä Pariisi-Roubaix-kilpailun. Cancellaran valitsema erittäin kevyt Cervelo R3 runko hämmästytti useita, koska reitti Pariisi-Roubaix'ssa on erittäin vaativa ja sisältää muun muassa useita mukulakiviosuuksia. Luxemburgilainen Fränk Schleck voitti viikkoa myöhemmin ajetun Amstel Gold Race -kilpailun.

Hieman ennen Italian ympäriajon alkua talli ilmoitti, että Ivan Basso toimii tallin kapteenina ja osallistuu kaikkiin kolmeen ympäriajoon. Vuoden 2005 voittaja Paolo Savoldelli oli vahvin kilpailun ensimmäisillä etapeilla ja Jan Ullrich otti yllätysvoiton henkilökohtaisessa aika-ajossa, mutta kilpailun edettyä vuoristoetapeille Ivan Basso oli ylivoimainen. Basso voitti kaikki kolme vuoren päälle päättynyttä etappia ja vei voiton myös joukkueaika-ajossa. Koko kilpailun ajan tilanne oli tallin hallussa ja Ivan Basson ero toiseksi tulleeseen José Enrique Gutiérreziin muodostui lopulta 9 minuuttiin ja 18 sekuntiin.

30. kesäkuuta 2006 Ranskan ympäriajon johto ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että Ivan Basso ei osallistu vuoden 2006 Ranskan ympäriajoon. Basson katsottiin selkeästi sekaantuneen Espanjan dopingskandaaliin. Tämän seurauksena Carlos Sastre otti tallin kapteenin roolin ja oli vahva suosikki kilpailun viimeisille vuoristoetapeille saakka, mutta huonosti sujunut aika-ajo pudotti hänet lopulta neljänneksi. Talli vei kaksi etappivoittoa: Fränk Schleck voitti Alpe d'Huezin laelle päättyneen etapin tallin vahvan ryhmätyön ansiosta. Jens Voigt voitti tasamaaetapin jo kilpailun alussa osallistuttuaan pitkään irtiottoon.

Syyskautta hallitsi Ivan Basson ympärillä vallinnut epätietoisuus. Lopulta Basso kuitenkin todettiin syyttömäksi ja syytöksistä luovuttiin näytön puuttumisen vuoksi. Basso ja talli päättivät yhdesssä lopettaa sopimuksen ja CSC aloitti kunnianhimoisen antidoping-kampanjan yhdessä tanskalaisen Rasmus Damsgaardin kanssa. Kilpailuissa Jens Voigt hallitsi Saksan ympäriajoa voittaen kokonaiskilpailun ja kolme etappia. Carlos Sastre sijoittui neljänneksi Espanjan ympäriajossa.

Kauden 2013 joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilanne 30. tammikuuta 2013[12]
Ajaja Syntymäaika
Flag of Italy.svg Daniele Bennati 24. syyskuuta 1980 (ikä 34)
Flag of Italy.svg Manuele Boaro 3. joulukuuta 1987 (ikä 27)
Flag of Denmark.svg Matti Breschel 31. elokuuta 1984 (ikä 30)
Flag of Australia.svg Jonathan Cantwell 8. tammikuuta 1982 (ikä 33)
Flag of Denmark.svg Mads Christensen 6. huhtikuuta 1984 (ikä 30)
Flag of Spain.svg Alberto Contador 6. joulukuuta 1982 (ikä 32)
Flag of the United States.svg Timothy Duggan 14. marraskuuta 1982 (ikä 32)
Flag of Spain.svg Jesús Hernández 28. syyskuuta 1981 (ikä 33)
Flag of Denmark.svg Jonas Aaen Jørgensen 20. huhtikuuta 1986 (ikä 28)
Flag of Denmark.svg Christopher Juul Jensen 6. heinäkuuta 1989 (ikä 25)
Flag of the Czech Republic.svg Roman Kreuziger 6. toukokuuta 1986 (ikä 28)
Flag of the Netherlands.svg Karsten Kroon 29. tammikuuta 1976 (ikä 39)
Flag of Slovenia.svg Marko Kump 9. syyskuuta 1988 (ikä 26)
Flag of Denmark.svg Anders Lund 14. helmikuuta 1985 (ikä 30)
Flag of Poland.svg Rafał Majka 12. syyskuuta 1989 (ikä 25)
Ajaja Syntymäaika
Flag of Australia.svg Jay McCarthy 8. syyskuuta 1992 (ikä 22)
Flag of Japan.svg Takashi Miyazawa 27. helmikuuta 1978 (ikä 37)
Flag of Denmark.svg Michael Mørkøv 30. huhtikuuta 1985 (ikä 29)
Flag of Spain.svg Benjamin Noval 23. tammikuuta 1979 (ikä 36)
Flag of Portugal.svg Sérgio Paulinho 26. maaliskuuta 1980 (ikä 35)
Flag of Russia.svg Jevgeni Petrov 25. toukokuuta 1978 (ikä 36)
Flag of Portugal.svg Bruno Pires 15. toukokuuta 1981 (ikä 33)
Flag of Ireland.svg Nicolas Roche 3. heinäkuuta 1984 (ikä 30)
Flag of Australia.svg Michael Rogers 20. joulukuuta 1979 (ikä 35)
Flag of Denmark.svg Chris Anker Sørensen 5. syyskuuta 1984 (ikä 30)
Flag of Denmark.svg Nicki Sørensen 14. toukokuuta 1975 (ikä 39)
Flag of Australia.svg Rory Sutherland 8. helmikuuta 1982 (ikä 33)
Flag of Italy.svg Matteo Tosatto 14. toukokuuta 1974 (ikä 40)
Flag of Switzerland.svg Oliver Zaugg 9. toukokuuta 1981 (ikä 33)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lars Werge: Drømmeholdet - historien om CSC. Ekstra Bladet, 2005. ISBN 87-7731-206-6. (tanskaksi)

Alaviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. UCI ProTour : The winners are Evans, CSC and Spain uciprotour.com. 22.10.2007. Viitattu 10.1.2011. (englanniksi)
 2. Andrew Rogers, PEZ Interviews: Bjarne Riis, PezCycling, 22.02.2006
 3. Our Values tallin virallisilla kotisivuilla
 4. Werge, s. 177
 5. Bjarne's boot camp, CyclingNews, December 12, 2004
 6. Andrew Rogers, Bobby Julich: Another PEZ-Zing, PezCycling, 9.3.2006
 7. Werge, pp. 15-17
 8. Danish Cycling Federation, Nicolaj Bo Larsen, CyclingWorld, 22.12.2003
 9. Werge, p. 148 (figure translated from Danish kroner)
 10. Werge, p. 173
 11. CSC RENEWS SPONSORSHIP OF TOP CYCLING TEAM, Computer Sciences Corporation, 18.7.2005
 12. Team Saxo-Tinkoff (TST) - DEN uciworldtour.com. Viitattu 30.1.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Team Tinkoff-Saxo.


UCI ProTourin joukkueet 2010

Ag2r-La Mondiale Astana Team Caisse d'Epargne Euskaltel-Euskadi Footon-Servetto Française des Jeux Garmin-Transitions Team HTC-Columbia Katjuša Lampre-Farnese Vini Liquigas-Doimo Team Milram Omega Pharma-Lotto Quick Step Rabobank Team RadioShack Team Saxo Bank Team Sky