Tappara.co

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tappara.co
Kuvakaappaus etusivulta 2. kesäkuuta 2017.
Kuvakaappaus etusivulta 2. kesäkuuta 2017.
Verkkosivusto https://tappara.co
Slogan Tapparan epäviralliset jälkipelit
Kaupallinen ei
Tyyppi keskustelupalsta
Rekisteröinti vaihtoehtoinen
Kielet suomi
Avattu 13. joulukuuta 2015

Tappara.co on toiseksi suurinlähde? suomalainen jääkiekkoon erikoistunut keskustelupalsta Jatkoaika.comin jälkeen. Sivuston käyttäjäkunta koostuu pääasiassa jääkiekon Liiga-joukkue Tampereen Tapparan kannattajista, mutta myös kilpailevien joukkueiden kannattajat ovat lämpimästi tervetulleita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappara.co-palstan edeltäjä Tappara.info sai alkunsa tammikuussa 2006, kun Tapparan liigajoukkueen taustayhtiö Tamhockey Oy ei hankkinut uutta palvelinta edellisen operaattorin lakattua ylläpitämästä palvelinta.[1] Korvaamaan lakkautettua palstaa yksityishenkilöt loivat pikaisesti uuden keskustelupalstan, joka aloitti toimintansa 2.1.2006.[2] Sivustosta tuli pian Tappara-aiheisen keskustelun keskittymä, ja se kasvatti yhä suosiotaan vuosien saatossa. Viestien määrälle mitaten huippuvuosi oli vuosi 2014, jolloin sivustolle lähetettiin noin 40 000 viestiä.[3]

Tappara.info käytti Simple Machines Forum -ohjelmistoa, jonka vuonna 2015 katsottiin palvelleen aikansa. Kymmenessä vuodessa markkinoille olivat tulleet kosketusnäytölliset älylaitteet, ja mobiililaitteiden osuus sivuston liikenteestä oli noussut työpöytäkäytön rinnalle.[4] SMF ei kyennyt palvelemaan tätä alati kasvavaa käyttäjäkuntaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvetta muutokselle perusteltiin myös SMF:stä puuttuvilla toiminnoilla, jotka palvelisivat palstan käyttöä.[5][6]

Joulukuussa 2015 perustettiin Tappara.co, minne ei tuotu vanhalta palstalta sisältöä eikä käyttäjätunnuksia. Lyhyen siirtymäkauden aikana uudella palstalla keskusteltiin uuden palstan rakenteesta ja käytännöistä ja vanha palsta toimi yhä normaalisti. 2. tammikuuta 2016 — päivälleen kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen — Tappara.info arkistoitiin: sinne ei enää voi kirjoittaa uusia viestejä, mutta sitä voi muuten käyttää osoitteessa http://old.tappara.info. Verkko-osoite Tappara.info asetettiin ohjaamaan liikenne uudelle palstalle, jonne vanhan palstan käyttäjiä kehotettiin rekisteröitymään.

Nykyinen palsta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhtaalta pöydältä aloittaminen mahdollisti ongelmalliseksi koettujen käytänteiden sujuvan muuttamisen. Tärkeimpänä yleislinjauksena siirryttiin suosimaan lyhyitä tarkasti otsikoituja ketjuja, kun mahdollista.[7] Esimerkiksi Tappara.infon supersuosittua pelaajasiirtohuhuja käsitellyttä ketjua vastaavaa ketjua ei luotu uudelle palstalle, vaan käyttäjiä ohjeistettiin avaamaan kullekin huhulle oman ketjunsa Huhut-alueelle. Järjestelyn toivottiin palvelevan kaikkia, mutta erityisesti satunnaislukijoita, joiden olisi helpompi saada nopea yleiskuva siitä, mistä keskustellaan.

Vaikka erilaiseen järjestelmään siirtymisen pelättiin karkottavan osan käyttäjäkunnasta, lähes kaikki vanhan palstan aktiivit rekisteröityivät uudelle palstalle. Myös lukuisia uusia kirjoittajia liittyi joukkoon. 1 000 käyttäjän rajapyykki saavutettiin elokuussa 2016 ja kesällä 2017 käyttäjiä on yli 1 400.[8] Vanhalla palstalla tunnuksia oli nelisensataa enemmän, mutta inaktiivisia tunnuksia oli huomattavasti enemmän. Viestimäärillä mitaten palstan aktiivisuus on moninkertaistunut, ja vanhan palstan kymmenen vuoden viestimäärä saatetaan saavuttaa jo vuoden 2017 puolella, kahdessa vuodessa.

Palstalla seurataan Tapparan edustusjoukkueen edesottamuksia ja kaikkea Tapparaan liittyvää hyvin tarkasti. Myös jääkiekkoa yleisellä tasolla käsittelevät ketjut ovat suosittuja, ja ne ovat innoittaneet myös monia muiden liigaseurojen kannattajia liittymään palstalle. Osin heidän myötään palstalla käsitellään muidenkin liigajoukkueiden asioita yksityiskohtaisesti. On olemassa myös vilkas vapaan keskustelun alue, jossa keskustelun aihepiiriä ei ole rajattu. Erityisesti Tamperetta käsittelevissä aiheissa on usein erityistietämystä käyttäjäkunnan koostumuksen vuoksi. Yhteisöä itseään käsittelevällä alueella ajoittain järjestetyt kisailut ovat myös keränneet suosiota.

Nykyisellä palstalla käyttäjät voivat saavuttaa eri luottamustasoja, jotka ovat haastaja, konkari, mestari ja johtaja.[9]

Palstalla myös järjestetään yhteisöpelejä, joissa pelaajille jaetaan erilaisia rooleja. Kaikki pyrkivät pitämään roolinsa salassa, ja kaikki pelaajat, myös pahiksen roolin saaneet, yrittävät uskotella olevansa hyviksiä.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tappara.fi: Jälkipelit tappara.fi. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  2. Tappara.info: Tapparan epäviralliset jälkipelit old.tappara.info. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  3. Tappara.info: Tilastot old.tappara.info. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  4. Tappara.info: Vs: KYSELY: Tappara.info 10v - täysremontti juhlan kunniaksi? old.tappara.info. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  5. Tappara.info: Vs: KYSELY: Tappara.info 10v - täysremontti juhlan kunniaksi? old.tappara.info. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  6. Tappara.info: Vs: KYSELY: Tappara.info 10v - täysremontti juhlan kunniaksi? old.tappara.info. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  7. Tappara.co: Uuden palstajaon periaatteet tiivistetysti - LUE! tappara.co. Viitattu 28. toukokuuta 2017.
  8. Tappara.co Tietoja-sivu tappara.co. Viitattu 2. kesäkuuta 2017.
  9. Tappara.co tappara.co. Viitattu 10.11.2020.
  10. Yhteisöpeli: Soluttautujat harjoitusleirillä -peliketju Tappara.co. 13.9.2020. Viitattu 10.11.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]