Tales of Zestiria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tales of Zestiria
Kehittäjä Bandai Namco Studio
Julkaisija Bandai Namco Entertainment
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Now ja PlayStation Store
Tuottaja Hideo Baba
Säveltäjä Motoi Sakuraba
Pelisarja Tales of
Julkaistu PlayStation 3
  • JP 21. tammikuuta 2015
  • EU 16. lokakuuta 2015
  • NA 20. lokakuuta 2015
PlayStation 4
  • JP 7. heinäkuuta 2016
  • EU 16. lokakuuta 2015
  • NA 20. lokakuuta 2015
Windows
  • EU 16. lokakuuta 2015
  • NA 20. lokakuuta 2015
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: B (12 vuotta tai vanhempi)
PEGI 16
Alusta PlayStation 3, Microsoft Windows ja PlayStation 4
Jakelumuoto Blu-ray-levy ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tales of Zestiria (jap. テイルズ オブ ゼスティリア, Teiruzu Obu Zesutiria) on Bandai Namcon kehittämä ja julkaisema roolipeli. Peli julkaistiin Japanissa PlayStation 3:lle tammikuussa 2015 sekä Yhdysvalloissa ja Euroopassa lokakuussa 2015. Länsimainen versio julkaistiin myös PlayStation 4:lle ja Windowsille. Japanissa PlayStation 4 -versio julkaistiin heinäkuussa 2016.[1][2][3]

Peli kuuluu Tales of -sarjaan.

Tarina sijoittuu ihmisten ja maailman vakauttajina toimivien henkimäisten olentojen nimeltä seraphim asuttamaan maailmaan, jossa poika nimeltä Sorey ottaa tehtäväkseen kukistaa Glenwoodin maailmaa uhkaavat negatiivisista tunteista syntyneet olennot, hellionit.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori mies nimeltä Sorey oli kasvanut seraphimin keskuudessa kylässä nimeltä Elysia. Eräänä päivänä hän ja hänen ystävänsä vesi-seraph Mikleo tutkivat läheisiä raunioita ja pelastavat tytön nimeltä Alisha Diphda ja vievät hänet Elysiaan. Alishan lähdettyä kotiin, Sorey ja Mikleo kohtaavat Lunarren, joka on hellioniksi kutsuttu olento. He kohtaavat myös Järven neitona tunnetun tuli-seraphin nimeltä Lailah. Lailah ryhtyy Soreyn päälordiksi (Prime Lord) ja Mikleo ensimmäiseksi alilordiksi (Sub-Lord), antaen Soreylle kyvyn puhdistaa hellioneja ja ryhtyä Paimeneksi (Shepherd). Sorey, Mikleo ja Lailah tapaavat Alishan, joka paljastuu Hylandin kuningaskunnan prinsessaksi ja ryhtyy Soreyn ”aseenkantajaksi” (Squire) taistellakseen hellioneja vastaan tämän rinnalla. He alkavat matkustaa valtakuntien halki puhdistaakseen hellioneja ja etsiäkseen ”Katastrofin herraa” (Lord of Calamity), joka on vastuussa Kaaoksen aikakauden aiheuttamisesta olemalla hellionien synnyn aiheuttaneen ”pahansuopuuden” lähde. Matkalla he kohtaavat hellioneja itsenäisesti metsästävän tuuli-seraphin nimeltä Zaveid sekä Soreyn toiseksi alilordiksi ryhtyvän maa-seraph nimeltä Edna, jonka veli Eizen on muuttunut pahansuopuuden vaikutuksesta lohikäärmeeksi. Alishan resonanssi eli kyky nähdä seraphimia on kuitenkin alhainen ja hankaloittaa Soreyn tehtävää, minkä vuoksi hän joutuu jättämään ryhmän.

Hyland ja Rolancen keisarikunta ajautuvat sotaan, ja Hyland ottaa Alishan panttivangikseen pakottaakseen Soreyn auttamaan heitä. Taistelun aikana Heldalf, Katastrofin herra, näyttäytyy ja melkein tappaa Soreyn, mutta salamurhaajakilta Scattered Bonesin jäsen Rose pelastaa hänet. Sorey saa tietää neljästä pyhäköstä, joiden kokeista Paimenen täytyy selvitä tullakseen vahvemmaksi. Matkan aikana paljastuu, että Rosella on korkean tason resonanssi, joten hänestä tulee Soreyn uusi aseenkantaja. Ryhmään liittyy myös Rosea suojeleva tuuli-seraph nimeltä Dezel, joka ryhtyy Soreyn kolmanneksi alilordiksi. Neljän kokeen jälkeen ryhmä joutuu Heldafin palvelijoiden, muut Scattered Bonesin jäsenet pettäneen Lunarren sekä ”kuoleman enkeliksi” itseään kutsuvan seraph Symonnen, ansaan. Dezel paljastaa Soreylle ja muille salaisen päämääränsä olleen kostaa Symonnelle ystävänsä kuolema sekä Scattered Bonesin häpäiseminen. Rose haavoittuu ja Dezel joutuu uhraamaan itsensä. Zaveid liittyy ryhmään Dezelin tilalle Soreyn uudeksi tuulen alilordiksi.

Kun ryhmä kohtaa Heldalfin jälleen, tämä ei haluakaan tappaa heitä, vaan yrittää houkutella Soreyn puolelleen. Ryhmä perääntyy ja he päättävät ottaa selvää Heldalfin menneisyydestä. Heille paljastuu, että Heldalf oli alun perin Rolancen kenraali, jonka entinen Paimen nimeltä Michael oli pakottanut sitoutumaan langenneeseen seraph Maotelusiin ja tehnyt kuolemattomaksi rangaistuksena kylänsä hylkäämisestä vihollisen hyökkäyksen aikana. Tämä oli täyttänyt Heldalfin vihalla ja tehnyt hänestä Katastrofin herran. Kylän asukkaista kaksi vauvaa, joista toinen oli muuttunut uhrausrituaalin kautta seraphiksi, pelastuivat ja vietiin seraphimin kylään kasvatettaviksi. Nämä vauvat olivat Sorey ja Mikleo. Kuultuaan tämän kaiken, Sorey tovereineen kohtaa Heldalfin viimeisessä taistelussa ja muuttavat hänet takaisin ihmiseksi. Antaakseen Heldalfille rauhan, Sorey surmaa hänet ja yhdistyy Maotelusin kanssa karkottaakseen maailmasta kaiken pahansuopuuden, jotta ihmiset ja seraphim voivat vihdoin elää sovussa. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Mikleo tutkii vuosia myöhemmin eräitä raunioita ja unestaan herännyt Sorey pelastaa hänet putoamiselta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin taistelumekanismia on muutettu aiemmista osista: pelissä on mittarit, jonka rajoissa pelaaja voi vapaasti toimia.[4] Spirit Chain Gauge ja Blast Gauge ovat kaksi mittaria eri tyyppisille toiminnoille.[5]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen tri-Crescendo avusti pelin ohjelmoinnissa.[6]

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tunnuskappale on "White Light", jonka esittää Superfly.[4] Kappale paljastettiin televisiomainoksen yhteydessä.[4]

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ryōhei Kimura  Sorey  
 Ryōta Ōsaka  Mikleo  
 Mikako Komatsu  Rose  
 Ai Kayano  Alisha Diphda  
 Miyu Matsuki  Lailah  
 Misato Fukuen  Edna  
 Daisuke Ono  Dezel  
 Kenjirō Tsuda  Zaveid  
 Takayuki Sugo  Georg Heldalf  
 Hiromi Igarashi  Symonne  
 Mami Koyama  Maltran  
 Takehito Koyasu  Lunarre  
 Ichiro Nagai  Zenrus  
 Hideyuki Hori  Sergei Strelka  
 Tomomichi Nishimura  Mayvin  

Englanninkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robbie Daymond  Sorey  
 Michael Johnston  Mikleo  
 Caitlin Glass  Rose  
 Alexis Tipton  Alisha Diphda  
 Carrie Keranen  Lailah  
 Kira Buckland  Edna  
 Ian Sinclair  Zaveid  
 Patrick Seitz  Georg Heldalf  
 Christine Marie Cabanos  Symonne  
 Xander Mobus  Sergei Strelka  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 7.8/10.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikako Komatsu to Play Tales of Zestiria's Rosé Anime News Network. 10.9.2014. Arkistoitu . Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
  2. Dunning, Jason: Tales of Zestiria PS4 Version Confirmed, PS4 & PS3 Release Date Revealed PlayStation LifeStyle. 12.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
  3. Romano, Sal: Tales of Zestiria for PS4 launches July 7 in Japan Gematsu. 1.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
  4. a b c Tales of Zestiria Ad Unveils Superfly Theme Song animenewsnetwork.com. 13.9.2014. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  5. Tales of Zestiria’s new combat systems detailed gematsu.com. Arkistoitu 19.4.2021. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  6. j株式会社トライクレッシェンド 製品情報 tri-Crescendo. Arkistoitu . Viitattu 22.1.2018. (japaniksi)
  7. Meghan Sullivan: Tales of Zestiria Review ign.com. 16.10.2015. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi) 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]