Tšitan alue

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chita Oblast coat of arms.jpg

Tšitan alue (ven. Чити́нская о́бласть, Tšitinskaja oblast) on nykyistä Taka-Baikalian aluepiiriä vastannut entinen Venäjän federaation ja Venäjän SFNT:n hallinnollinen alue (liittovaltiosubjekti) Kaakkois-Siperiassa. Alue rajoittuu koillisessa Sahaan, idässä Amurin alueeseen ja Kiinaan, etelässä Mongoliaan, lännessä Burjatiaan sekä luoteessa Irkutskin alueeseen. Alueen pinta-ala on 431 500 neliökilometriä.

Tšitan alue perustetiin Neuvostoliitossa vuonna 1937.

1. maaliskuuta 2008 Tšitan alue yhdistettiin sen sisällä sijainneen ja siihen kuuluneen toisen liittovaltiosubjektin Agan Burjatian autonomisen piirikunnan kanssa, ja niistä muodostettiin uusi liittovaltiosubjekti Taka-Baikalian aluepiiri.

Tšitan alueen sijainti Venäjän federaation kartalla

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšitan alueen asukasluku vuonna 2002 oli 1 155 000 ja väestötiheys 2,8 as./km². Pääkaupungissa Tšitassa oli 316 6430 asukasta. Väestön enemmistö oli venäläisiä. Suurin osa alueen burjaateista asui ja asuu Agan Burjatian piirikunnassa, mutta heitä asuu myös muualla varsinkin Agan Burjatian ja Burjatian välisellä alueella.

Asukasluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Asukasluku
1962 1 056 000
1999 1 266 000

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšitan oli jaettu 31 piirin ja 10 kaupunkialueeseen. Alueeseen kuului myös Agan Burjatian autonominen piirikunta, joka oli kuitenkin myös suoraan yksi Venäjän federaation subjekti. Aluetta johtivat aluehallinnon päämies ja alueduuma.