Super Mario Bros.: Peach-Hime Kyushutsu Dai Sakusen!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Super Mario Bros.: Peach-Hime Kyushutsu Dai Sakusen!
スーパーマリオブラザーズ ピーチ姫救出大作戦!
Ohjaaja Masami Hata
Käsikirjoittaja Hideo Takayashiki
Perustuu videopeliin Super Mario Bros
Tuottaja

Masakatsu Suzuki

Tsunemasa Hatano
Säveltäjä

Toshiyuki Kimori

Koji Kondo
Leikkaaja Kenichi Takashima
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö

Grouper Productions Nintendo

Shochiku-Fuji Company
Levittäjä Shochiku
Ensi-ilta 20. heinäkuuta 1986
Kesto 61 minuuttia
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb

Super Mario Bros.: Peach-Hime Kyushutsu Dai Sakusen! (スーパーマリオブラザーズ ピーチ姫救出大作戦!, eng. Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach!) on vuonna 1986 valmistunut anime-elokuva, joka perustuu vuoden 1985 videopeliin Super Mario Bros.[1] Se on yksi historian ensimmäisistä videopeleihin perustuvista elokuvista.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario on pelaamassa Famicom-pelikonsolillaan, kun hän huomaa tytön tv-ruudussaan, joka huutaa apua päästäkseen eroon kimppuunsa hyökänneistä vihollisista. Hän hyppää ruudusta ulos ja esittäytyy Prinsessa Peachiksi. Kuningas Koopa (Bowser) kuitenkin seuraa tätä. Mario taistelee Koopaa vastaan, mutta tämä häviää ja vihollinen vie Peachin takaisin tv:seen. Tämän jälkeen Mario löytää Peachin jättämän kaulakorun.

Seuraavana päivänä hän ja Luigi työskentelevät omistamassaan kaupassa, eikä Mario pysty olla ajattelematta Peachia saati kaulakorua. Luigi väittää, että siinä oleva jalokivi kertoman mukaan johdattaa sen pitelijän Sienivaltakuntaan, aarteiden maahan. Kerrottuaan tämän koiran kaltainen eläin tulee kauppaan ja ottaa kaulakorun Mariolta, jonka seurauksena hän ja Luigi lähtevät seuraamaan tätä.

Pian tämän jälkeen he kohtaavat sieniolennon, joka kertoo, että hän pyysi koiraa, Kizidangoa, tuomaan veljet luokseen. Tämä selittää heidän olevan nyt Sienivaltakunnassa, joka on Koopan ja hänen armeijansa valtaama.

Kuningas Koopa haluaakin Peachin vaimokseen 13. päivänä perjantaina. Sieniolento väittää, että Mario-veljekset pystyvät pysäyttämään vihollisen aikeet, ja että näiden täytyisi löytää kolme mystistä power up:ia: sienen, kukan ja tähden, jotka peruisivat Koopan taian. Vihollisten piilotettua nämä, Mario-veljekset lähtevät, Kizidangon ohjaamana, etsimään niitä.

Pitkän matkan jälkeen veljekset ovat vihdoin saaneet kaikki power-up:it, ja kulkevat Koopan linnalle. Tällöin Peachin ja kuninkaan häät ovat juuri alkamassa. Power-up:ien avulla, Mario saa päihitettyä Koopan ja hänen taikansa, jonka jälkeen Sienivaltakunta muuttuu taas normaaliksi. Kun Mario on palauttamassa kaulakorua Peachille, Kizidango muuttuu oikeaan muotoonsa, Kukkavaltakunnan Haru-prinssiksi. Tämä selittää olevansa Peachin sulhanen, mutta Koopa oli muuttanut tämän koiraksi, jotta hän voisi mennä naimisiin Peachin kanssa. Tämän jälkeen Mario toivottaa parille hyvää jatkoa ja lupautuu auttamaan tarvittaessa, jonka jälkeen tämä lähtee Luigin kanssa kotiin.

Lopputeksteissä näytetään, kuinka Koopa ja tämän kätyrinsä työskentelevät veljesten kaupassa rangaistuksena.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva julkaistiin 20. heinäkuuta 1986. Mario oli Japanissa jo suosittu, jonka takia Grouper Productions teki yhteistyötä Nintendon kanssa elokuvan tekemiseksi.

Sen markkinoimiseksi tehtiin esimerkiksi kelloja, riisiä, ramenia, manga sekä elokuvan soundtrack, joka julkaistiin vinyylillä ja kasetilla.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan VHS-julkaisu on nykyisin erittäin harvinainen. Se kuitenkin julkaistiin YouTubessa vuonna 2021, ja sen tekijä kertoi restaurointiryhmä Kineko Videon tekevän elokuvasta 4K-version. Restauroitu versio julkaistiin YouTubeen huhtikuussa 2022.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christopher O'Neal: Super Mario Bros. at 35: A Look Back at the Series' Anime Legacy CBR. 13.4.2020. Viitattu 30.9.2022. (englanniksi)
  2. Diehard Fans Have Completely Remastered A Forgotten Mario Movie In 4K Kotaku Australia. 19.4.2022. Viitattu 30.9.2022. (englanniksi)
  3. Justin Reeve: Fans Restore Legendary Super Mario Bros. Animated Film From 1986 TheGamer. 18.4.2022. Viitattu 30.9.2022. (englanniksi)