Suomisaundi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomisoundi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomisaundi
Alkuperä Goa trance, psykedeelinen trance
Alkuperämaa  Suomi
Kehittymisen
ajankohta
1990-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
henkilökohtainen tietokone, rumpukone, sekvensseri, sampleri, folksoittimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
progressiivinen suomisaundi

Suomisaundi (joskus myös suomisoundi, suomistyge, tai spugedelic trance) eli Freeform psytrance on nimitys psytrancetyylille, jota tuotetaan erityisesti Suomessa ja jossa se on myös saanut alkunsa. Suomisaundi on yleensä luonteeltaan erilaista kuin muu psytrance, ja myös kaukana perinteisestä trancesta.[1] "Suomisaundi"-tyylistä musiikkia kuunnellaan ja tuotetaan myös muun muassa Australiassa, Japanissa ja Venäjällä, mutta usein vain suomalaiset käyttävät siitä omaa nimitystään. Ulkomailla tyylisuuntaa kutsutaan monesti myös "freeform"-psytranceksi.lähde?

Tyyliltään suomisaundi on vapaamuotoista ilman tiukkoja tyylirajoja. Kappaleet ovat yleensä melodisia ja lainaavat vaikutteita vanhoista goa- ja acid trance -kappaleista. Usein tyyliin sekoitetaan myös funkia ja breaksia, sekä ääniä vanhoista tietokonepeleistä. Mukaan kappaleisiin samplataan kummallisia ääniefektejä, rumpufillejä ja usein myös puhetta suomeksi tai englanniksi. Lähes poikkeuksetta kappaleissa, tai ainakin niiden nimissä, korostuu itseironia tai huumori. [2]

Suomisaundi-käsite alkoi elää 1990-luvun loppupuolella, vaikka sen juuret ulottuvatkin 1990-luvun alkuun. Tyylisuuntauksen kehittelijöitä ja edelläkävijöitä ovat muiden muassa kokoonpanot Flippin' Bixies, Texas Faggott ja Squaremeat.lähde?

Suomalaisista levy-yhtiöistä Exogenic Records ja Freakdance Records ovat julkaisseet pääasiassa suomisaundi-tyylistä musiikkia. Vuodesta 2006 asti Exogenic Records on ollut osa Exogenic Music Groupia, johon kuuluvat myös Exogenic Breaks, XO Records ja Terra Recordings, joista jokainen on keskittynyt erilaiseen musiikkiin.lähde?[3] Itse Exogenic Records on julkaissut vuonna 2007 kaksi albumia, Kiwan On The Frequencyn ja Highpersonic Whomenin Push The Limitin, joista molemmat edustavat pääasiassa progressiivisen psytrancen ja housen tyylejä.

Japanissa 6-Dimension Soundz on keskittynyt julkaisemaan pääasiassa suomisaundia.[4] Australialaisen Sonic Dragon Recordsin sub-label Faerie Dragon Records on myös pitkälti keskittynyt suomalaisten artistien tuotannon julkaisemiseen.[5] Monet suositut suomisaundia tuottavat artistit eivät kuitenkaan ole koskaan levyttäneet, vaan julkaisevat musiikkiaan ilmaiseksi MP3-muodossa Internetiin. Antiscarp Records on tunnettu siitä, että kyseisen levy-yhtiön kotisivuilta on vapaasti ladattavissa korkealaatuisina MP3-tiedostoina kymmeniä suomisaundi-levyjä. Vuonna 2007 Antiscarp julkaisi myös kolme albumia konkreettisessa muodossa CD:nä.[6]

Suomisaundi-tyylistä musiikkia esittäviä yhtyeitä ja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]