Psytrance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Psytrance
Alkuperä Tech trance, Trance, Goa trance, Hard trance, Eurodance, Psychedelic, Psykedeelinen rock, Acid trance, Hard techno, New beat
Alkuperämaa  Intia
Kehittymisen
ajankohta
1990-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
rumpukone, sekvensseri, sampleri, sähkökitara, syntetisaattori, koskettimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Suuntaukset:
Darkpsy, Full on psytrance, Progressiivinen psytrance, Suomisaundi
Kehittyneet tyylilajit:
Electro trance, Freeform hardcore, Hard bounce, Melbourne Bounce, Psybient, Psybreaks, Scouse house

Psytrance eli psykedeelinen trance on goa trancen seuraajaksi 1990-luvun loppupuoliskolla kehittynyt elektronisen musiikin muoto. Tunnetuimpia tyylisuuntauksia ovat full on, dark, progressive, minimal (Zenonesque), tribal, forest, hi tech, suomisaundi, psybreaks ja psybient (psychill).

Musiikki on yleensä nopeatempoista (135–180 bpm), ja sen äänimaailma on muuta trancea moniulotteisempi, futuristisempi. Toisinaan käytetään myös fyysisiä instrumentteja, kuten huilua tai kitaraa muistuttavia tai niistä samplattuja ääniä.

Tunnettuja psytrance-artisteja ovat esimerkiksi 1200 Micrograms, Total Eclipse, Koxbox, Tsuyoshi Suzuki, Goa Gill, Alien Project, Astral Projection, Hallucinogen, Infected Mushroom, Juno Reactor, Sesto Sento, Astrix ja Man With No Name.

Israel on yksi merkittävimmistä psytrancen tuottajamaista. Suomessa on muutamia ulkomailla tunnettuja alan edustajia, kuten Texas Faggott ja Squaremeat. Suomalaista psytrancea kutsutaan yleisesti termillä "suomisound" tai Suomessa "suomisaundi". Se on luonteeltaan usein humoristisempaa ja vapaamuotoisempaa kuin kansainvälinen psytrance ja samalla myös kauempana perinteisestä trancesta.

Artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.