Steve Martin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Steve Martin
Steve Martin vuonna 1982.
Steve Martin vuonna 1982.
Syntymäaika 14. elokuuta 1945 (ikä 69)
Syntymäpaikka Waco, Texas, Yhdysvallat
Aktiivisena 1967–
Oikea nimi Stephen Glenn Martin
Ammatti näyttelijä
käsikirjoittaja
tuottaja
muusikko
Puoliso Victoria Tennant
(1986–1994)
Anne Stringfield
(2007–edelleen)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Steve Martin vuonna 2008.

Stephen Glenn Martin (s. 14. elokuuta 1945) on yhdysvaltalainen koomikko, näyttelijä, tuottaja, käsikirjoittaja ja muusikko. Hän syntyi Wacossa, Texasissa ja kasvoi Orangen piirikunnassa, Kaliforniassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin työskenteli teini-ikäisenä Knott’s Berry Farm -teemapuistossa ja Disneylandissa. Hän opiskeli Kalifornian osavaltionyliopistossa pääaineenaan filosofia, mutta jätti opintonsa kesken. Vuonna 1967 Martin palkattiin käsikirjoittajaksi The Smothers Brothers Comedy Hour -ohjelmaan, josta hän voitti Emmy-palkinnon vuonna 1969.

1970-luvulla hän esiintyi usein ohjelmissa The Tonight Show with Johnny Carson ja Saturday Night Live. Hän myös julkaisi komedia-albumit Let's Get Small ja A Wild and Crazy Guy, joista kumpikin voitti Grammy-palkinnon.

Martinin ensimmäinen elokuva oli 7-minuuttinen The Absent-Minded Waiter (1977), joka sai parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden. Vuonna 1979 Martin käsikirjoitti ensimmäisen kokopitkän elokuvansa Superhulttio. Elokuvan ohjasi Carl Reiner ja pääosaa esitti Martin itse.

Martin näytteli ensimmäisessä "vakavassa" elokuvassaan Pennejä taivaasta, koska ei halunnut ihmisten pitävän häntä pelkkänä koomikkona. Hän otti elokuvaa varten näyttelytunteja sen ohjaajalta Herbert Rossilta sekä opetteli steppausta kuukausia. Elokuva oli kuitenkin taloudellinen tappio.

Vuonna 1986 Martin näytteli elokuvassa Kolme kaverusta (Three Amigos) yhdessä Martin Shortin ja Chevy Chasen kanssa. Elokuva oli alun perin nimeltään The Three Caballeros, ja Martinin piti näytellä siinä Dan Aykroydin ja John Belushin kanssa, mutta Belushi menehtyi ennen kuvausten alkamista. Vuonna 1987 hän voitti Writers Guild of America -palkinnon elokuvasta Roxanne. Vuonna 2005 Martin sai kotimaansa arvostetuimman komediapalkinnon Mark Twain Prize for American Humour.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin on näyttelemisen ohella muun muassa kirjoittanut The New Yorker -lehteen, käsikirjoittanut Picasso at the Lapin Agile -nimisen näytelmän (1993) ja juontanut Oscar-palkintogaalan vuosina 2001, 2003 ja 2010. Lisäksi hän on kirjoittanut kaksi romaania, Shopgirl ja The Pleasure of My Company.

Steve Martin on toiminut tekstinsä itse kirjoittavana stand up -koomikkona. Hän on opiskellut filosofiaa, televisiokäsikirjoittamista ja teatteritiedettä, ja ehti harkita myös akateemista uraa.

Steve Martin soittaa banjoa.[1]

Martin avioitui 28. heinäkuuta 2007 Anne Stringfieldin kanssa. Avioliitto on Martinin toinen. Hänen ensimmäinen avioliittonsa näyttelijä Victoria Tennantin kanssa kesti vuodesta 1986 vuoteen 1994.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Let's Get Small (1977)
  • A Wild and Crazy Guy (1978)
  • Comedy Is Not Pretty! (1979)
  • The Steve Martin Brothers (1981)
  • The Crow: New Songs for the 5-String Banjo (2009)
  • Rare Bird Alert / Steve Martin and The Steep Canyon Rangers (2011)[2]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallista tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]