Somersara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Somersara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: glareosa
Kaksiosainen nimi

Carex glareosa
Wahlenb.

Katso myös

  Somersara Wikispeciesissä
  Somersara Commonsissa

Somersara (Carex glareosa) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on matala ja kasvutavaltaan mätästävä saralaji. Somersara muistuttaa eniten riekonsaraa (Carex lachenalii), mutta sen varret ja lehdet ovat erilaisia. Somersaran varret ovat kaarelle taipuneita sekä usein melko maanmyötäisiä. Lehdet ovat harmaanvihreitä sekä hyvin kapeita ja ohuita, lankamaisia. Suorina ollessaan lehdet ovat varrenmittaisia, mutta ne voivat olla myös osin rullautuneina, jolloin ne ovat vartta lyhyempiä. Lehtitupet ovat tummanruskeita.

Somersara on yhtäläistähkäinen saralaji ja sen kukinto koostuu kahdesta tai kolmesta tiiviisti yhdessä olevasta tähkästä. Tähkät ovat pyöreitä ja ylimmän tähkän alaosassa on muutamia hedekukkia, kun loput ylimmästä tähkästä sekä alemmat tähkät ovat emikukallisia. Emikukat ovat kaksiluottisia. Tähkäsuomut ovat ruskeita, kalvolaitaisia, tylppäkärkisiä sekä vaaleanruskean keskisuonen omaavia. Pullakot ovat vihertäviä ja niissä on selvästi näkyvät suonet molemmin puolin. Somersara tuleentuu aikaisin, ja tämän myötä sitä voi olla vaikeaa havaita, sillä tuleentuessaan pullakot varisevat tähkistä maahan.

Somersara kasvaa kivisillä sekä soraisilla merenrannoilla ja on melko yleinen Pohjanlahden rannikoilla. Suomen puolella somersaraa kasvaa yleisimmin Selkämeren ja Perämeren rannikoilla sekä jonkin verran myös Suomenlahden rannikolla. Ruotsin puolella somersaraa kasvaa koko rannikolla, joskin laji on harvinainen etelässä, Gotlannin korkeudelta etelään päin. Suomessa somersara on silmälläpidettävä (NT) laji.

Somersara on löydetty Pohjanlahden rannalta Norlannista, Pohjois-Ruotsista 1700-luvun lopussa.

Somersaran tieteellisen nimen lajinimi (glareosa) tarkoittaa soralla kasvavaa, mikä viittaakin lajin kasvupaikkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carex glareosa IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]