Soluelin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eläinsolun kaavakuva. Keskellä näkyy suuri tuma, punaiset organellit ovat mitokondrioita ja turkoosi solulimakalvosto rönsyilee.

Soluelimet eli soluorganellit ovat solun "elimiä": solun sisäisiä rakenteita, jolla on jokin erikoistunut tehtävä. Näitä ovat tuman lisäksi esimerkiksi mitokondrio ja vain kasvisoluilla esiintyvä viherhiukkanen sekä solulimakalvosto ja siihen liittyvät Golgin laite ja lysosomit.

Soluelinten luokittelusta on olemassa useita erilaisia näkemyksiä. Laajan ja yleisimmän määritelmän mukaan kaikki solun sisäiset erikoistuneet rakenteet (engl. cell compartment) ovat soluelimiä, kun taas kaikkein tiukimman määritelmän mukaan vain endosymbioosin tuloksena bakteereista syntyneet, kalvopäällysteiset DNA:ta sisältävät rakenteet kuten mitokondrio ja viherhiukkanen ovat soluelimiä.[1]

Solun aineenvaihdunta ja muu sisäinen toiminta kuten DNA:n kahdentuminen, RNA:n lähettämä viestintä sekä proteiinisynteesi tapahtuvat soluelimissä ja solulimassa. Lisäksi soluelimillä on erilaisia tehtäviä mikrobien torjunnassa sekä immuunijärjestelmän ylläpidossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tirri R., Lehtonen J., Lemmetyinen R., Pihakaski S., & Portin P. (1993): Biologian sanakirja. Otava.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Soluelin.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.