Siloatsalea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siloatsalea
Siloatsalea Eberswalden metsäkasvitieteellisessä puutarhassa Saksassa
Siloatsalea Eberswalden metsäkasvitieteellisessä puutarhassa Saksassa
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Suku: Alppiruusut Rhododendron
Alasuku: Hymenanthes
Laji: arborescens
Kaksiosainen nimi

Rhododendron arborescens
(Pursh) Torr.

Katso myös

  Siloatsalea Wikispeciesissä
  Siloatsalea Commonsissa

Siloatsalea (Rhododendron arborescens) on alppiruusujen (Rhododendron) sukuun kuuluva kasvilaji, jota käytetään koristekasvina.

Siloatsalea on pystykasvuinen ja harvaoksainen kausivihanta pensas, joka kasvaa tavallisesti noin 2,5–3,5 metriä korkeaksi, joskus jopa kuusi metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat noin 2,5–8 cm pitkiä, tummanvihreitä, sileitä ja muodoltaan soikeita tai vastapuikeita. Lehtien alapinnat ovat yläpintoja vaaleampia. Syksyisin lehdet muuttuvat punaisiksi tai purppuranvärisiksi. Kukat sijaitsevat kolmen–kuuden kukan ryhminä ja ovat halkaisijaltaan noin 5 cm, muodoltaan suppilomaisia, tahmeakarvaisia ja tuoksuvia. Väriltään kukat ovat valkoisia tai joskus haaleanvaaleanpunaisia. Emien vartalot ja heteet ovat punaisia. Siloatsalea kukkii lehtien puhkeamisen jälkeen toukokuun lopulta heinäkuulle. Hedelmät ovat kapeita, munanmuotoisia kotia, jotka ovat enintään 2 cm pitkiä.

Siloatsalea kasvaa luonnossa alkuperäisenä Yhdysvalloissa Appalakkien ympäristössä Pennsylvanian eteläosista ja Kentuckyn itäosista Georgiaan ja Alabamaan. Lajia tavataan virtavesien varsilla sekä metsäisillä rinteillä. Joskus lajia tavataan soiden laitamilta sekä soistuneista metsistä.

Kasvatettuna siloatsalea kasvaa parhaiten happamassa, hiekkaisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maaperässä puolivarjossa. Maaperän olisi hyvä olla tasaisesti kostea, mutta sen tulee kuitenkin läpäistä vettä, ettei vesi jää paikalle seisomaan. Kasvin ympärille levitetty kuorikate hyödyttää kasvin juuristoa. Kukkineet kukat kannattaa myös poistaa mahdollisimman pian kukinnan jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carrero, C.: Rhododendron arborescens IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]