Sergei Mihailovitš Romanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Mihailovitš
Venäjän suuriruhtinas
Syntynyt Sergei Mihailovitš Romanov
7. lokakuuta (J: 25. syyskuuta) 1869
Bordžomi, Tbilisin kuvernementti, Venäjä
Kuollut 18. heinäkuuta 1918 (48 vuotta)
Alapajevsk, Neuvosto-Venäjä
Hautapaikka Peking, Kiina
Suku Romanov
Isä Mihail Nikolajevitš
Äiti Olga Fjodorovna
Uskonto Venäjän ortodoksi

Sergei Mihailovitš (7. lokakuuta (J: 25. syyskuuta) 1869 Bordžomi, Kaukasia, Venäjän keisarikunta18. heinäkuuta 1918 Alapajevsk) oli Romanov-hallitsijasukuun kuulunut venäläinen suuriruhtinas. Hän oli suuriruhtinas Mihail Nikolajevitš Romanovin ja suuriruhtinatar Olga Fjodorovnan poika.

Sergei Mihailovitš kuului Mihailovitšeihin, jotka olivat Romanov-suvun kolmen nuorimman haaran suurin perhe. Hänen isänsä Mihail Nikolajevitš oli Nikolai I:n nuorin poika ja Aleksanteri II:n veli. Sergei Mihailovitšin sisaruksia olivat Nikolai, Anastasia, Mihail, Georgi, Aleksandr ja Aleksei.

Sergei Mihailovitš aloitti sotilasuransa tykkimiehenä ja nousi sitten Venäjän keisarillisen tykistön johtoon. Hän oli nuorena Nikolai II:n lähimpiä ystäviä ja veljensä Aleksandrin mukaan oli myös rakastanut Nikolain sisarta Ksenia Aleksandrovna Romanovaa ennen kuin tyttö suostui Aleksandrin kosintaan. Sergei oli pessimisti, jolla oli erikoinen huumorintaju.

Sergei ei mennyt koskaan naimisiin, mutta Nikolai II:n noustua valtaistuimelle ja mentyä naimisiin tämän entinen rakastajatar, ballerina Mathilde Krzesinska eli Sergein suojeluksessa. Seurapiireissä heitä luultiin rakastavaisiksi, mutta Mathilden muistelmissa kerrotaan vain kiintymyksestä ja ystävyydestä. Hän kuvaili poikansa syntymää kesällä 1902 Sergein hänelle hankkimassa datšassa: ”Sergei tiesi aivan varmasti, ettei ollut lapsen isä, mutta hän rakasti minua ja – – antoi minulle kaiken anteeksi.”

Myöhemmin Sergein jo kuoltua Mathilde solmi avioliiton suuriruhtinas Andrei Vladimirovitš Romanovin kanssa vuonna 1921, jonka kanssa hänellä oli ollut suhde jo parinkymmenen vuoden ajan.

Vallankumouksen jälkeen maaliskuussa 1918 Romanov-suvun kaikkien jäsenten käskettiin ilmoittautua salaisen poliisin Tšekan päämajassa Pietarissa. Illalla 22. maaliskuuta lähti matkaan juna, jonka ensimmäinen määränpää oli Vjatka ja pääteasema Jekaterinburg. Myös Sergei oli tässä junassa.

Sergei Mihailovitš teloitettiin Alapajevskissa 18. heinäkuuta 1918, keisariperheen murhan jälkeisenä yönä. Samassa yhteydessä surmattiin myös suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovna, suuriruhtinaat Ioann Konstantinovitš, Konstantin Konstantinovitš ja Igor Konstantinovitš Romanov sekä runoilija Vladimir Palei. Vastarintaa tehnyt Sergei Mihailovitš ammuttiin, mutta muut haudattiin kaivoskuiluun elävinä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Richard Pipes: The Russian Revolution 1899–1919, s. 779–780. The Harvill Press 1990.