Santa Park

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joulupukin postitoimisto.
Santa Parkiin kuljetaan valaistua tunnelia pitkin.
Sisäänkäynti maanpinnalla.

Santa Park on Rovaniemellä napapiirillä sijaitseva matkailu- ja käyntikohde, jota markkinoidaan Joulupukin kotiluolana. Se avattiin 28. marraskuuta vuonna 1998.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santa Park sijaitsee luolassa, joka on louhittu peruskallion sisään. Siellä voi vierailla keliolosuhteista riippumatta. Santa Park on suunniteltu liikuntaesteiset huomioiden.

Jouluelämyksiä, ostosmahdollisuuksia ja palveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santa Parkissa kävijät voivat tavata Joulupukin työhuoneessaan ja ottaa pukin kanssa valokuvia. Tarjolla on myös mahdollisuus koristella pipareita Piparimuorin Piparilassa tai askarrella joulukoristeita Puuhariihessä. Santa Park kertoo myös Lapin asukkaiden elämästä ja siellä on jäägalleria ja jääbaari, jossa jäälaseista tarjoilee juotavaa jääprinsessa. Kävijöitä palvelee myös keskusaukiolla kotakahvila ja lounasravintola sekä shampanjabaari. Joulu- ja Lappi-aiheisista myymälöistä kävijät voivat ostaa matkamuistoja ja jouluun liittyviä esineitä. Santa Parkissa on postitoimisto, josta kortteihin saa Joulupukin leiman, ja jotka voi jättää ensi joululle postitettavaksi. Rekiretki-junalla ajelevat näkevät neljä vuodenaikaa ja lelupajassa tontut ovat joululahjan valmistuspuuhissa. Lapset pääsevät myös tonttukouluun opiskelemaan tonttuilun saloja ja saavat palkinnoksi tonttukoulutodistuksen. Sisäänkäyntiä koristaa suuri lumisadepallo, jonka sisällä voi leikkiä taikalumella ja yläkerrasta löytyy interaktiivinen Angry Birds aktiviteettialue perheen pienimmille.

SantaPark on tarkoitettu koko perheelle ja etenkin henkilöille, jotka hakevat lämmintä joulun tunnelmaa. Varsin suuren kävijäryhmän muodostavat Lapissa vierailevat ulkomaalaiset matkailijat. SantaParkin sisäänpääsylippu on voimassa kaksi peräkkäistä päivää.

Santa Parkin liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston toiminta käynnistyi suunnitelmien pohjalta, jotka oli tehnyt englantilainen Santaworld Ltd. Puiston rakennuskustannukset olivat noin 6,7 miljoonaa euroa. Omistajina puiston alkuaikoina olivat Finnair, MTV, Sampo, Lasten Päivän Säätiö, Posti. Mukana oli myös kauppa- ja teollisuusministeriö. Toiminta-ajatuksena oli huvipuistotoiminta. Puisto ei alkuaikoina saavuttanut liiketoiminnallisia tavoitteitaan ja erityisesti Suomessa sen epäaitoutta arvosteltiin.lähde?

Alkuperäisen toimintamallin ajauduttua vaikeuksiin, konsepti uudistettiin ja Santa Parkista tehtiin Joulupukin kotiluola, jossa panostettiin jouluteemaan, luontoon ja lumeen. Pääomistajaksi tuli Rovaniemen maalaiskunta ja kuntaliitoksen jälkeen Rovaniemen kaupunki.[1]

24. maaliskuuta 2009 Santa Park Oy:n osakkeet myytiin Santa's Holding-yhtiölle. Yhtiön takana ja Santa Parkin suurimpana omistajana on elämysmatkailuun erikoistunut yrittäjäpariskunta Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen. Muita omistajia ovat Lappset Group Oy, Eero Sarin, Lasten Päivän Säätiö, Sampo Oyj, Tapsan Tapuli Oy, TeliaSonera Oyj, MTV3 Oy sekä Lapin Kansa Oy. Uudet omistajat ilmoittivat panostavansa myyntiin, markkinointiin ja toiminnan tehostamiseen ja nostavansa liikevaihtoa puoli miljoonaa euroa kahteen miljoonaan euroon.[2]

Saavutettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santa Park sijaitsee nelostien varrella vain muutaman kilometrin päässä Rovaniemen lentoasemasta sekä Napapiirin Pajakylästä. Santa Parkiin ja Joulupukin Pajakylään pääsee myös Rovaniemen keskustasta Santa's Express -bussilla, joka on Rovaniemen paikallisliikenteen linja numero kahdeksan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Santa Park kehittyy Joulupukin kotiluolaksi 15.8. 2002. MTV3. Viitattu 12.6.2009.
  2. Santa Park myytiin yrittäjäpariskunnalle 24.3.2009. YLE. Viitattu 12.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]