S/S Salama (höyrykuunari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Höyrykuunari Salama laiturissaan Savonlinnassa elokuussa 2004

Höyrykuunari S/S Salama oli apupurjein varustettu potkurihöyrylaiva joka valmistui 1874 Viipurin konepajalta Savonlinnan Höyrylaiva Osakeyhtiön käyttöön. Salama kuljetti matkustajia ja rahtia reitillä JoensuuSavonlinnaLappeenrantaViipuriPietari, ja 1870-luvulla se teki myös matkoja Lyypekkiin saakka. Laivassa oli aluksi tilat vain 12 matkustajalle, mutta vuonna 1883 tehtyjen muutosten jälkeen matkustajia voitiin ottaa 60. Matkustajien käytössä oli salonki ja ravintola.

Syyskuussa 1898 matkustajalaiva Ilmari törmäsi Salaman oikeaan kylkeen Puumalassa Parkonsaaren luona Salaman ollessa matkalla Lappeenrannasta Savonlinnaan. Törmäyksen seurauksena Salama upposi. Oikeudenkäynnissä Ilmarin omistajavarustamo todettiin syylliseksi onnettomuuteen, ja se joutui luovuttamaan Ilmarin Savonlinnan Höyrylaiva Osakeyhtiölle.

Salama upposi niin syvälle, että se oli turvassa jäiden ruhjonnalta, mutta toisaalta hylkyä ei saatu nostettua useista yrityksistä huolimatta sen aikaisella nostotekniikalla. Lastin pääosa, erityisesti hyvin arvokkaat alkoholitynnyrit, saatiin kyllä pelastettua. Salama nostettiin vasta vuonna 1971 Enso-Gutzeit Oy:n Savonlinnan telakan uudella nostokalustolla, ja vuonna 1972 se luovutettiin Merimuseoyhdistykselle kunnostettavaksi.

S/S Ilmarin keulan puskujälki, nk. "Murhahaava”, höyrykuunari S/S Salaman ruumankyljessä. Vuoto levytettiin umpeen tarkoituksellisesti tällä tavalla korjaustyön aikana, jotta törmäysjälki jäisi näkyviin.

Salama on nykyisin esillä Savonlinnan museossa Riihisaaren laiturissa. Alus on entisöity mahdollisimman tarkasti. Aluksen ruuman oikeassa kyljessä on umpeen levytettynä Ilmarin törmäyksen tekemä reikä vääntyneine levyineen.

S/S Salaman pituus on 31,42 metriä, leveys 6,7 metriä ja syväys 2,44 metriä. Höyrykoneen teho oli 39 hevosvoimaa. S/S Salaman suurin nopeus oli 7,5 solmua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Höyrykuunari Salama
  • Suomalaisia höyrylaivoja 150 vuotta : maailman merillä ja kotivesillä 1833-1983 / toim. Erkki Riimala; julk. Suomen höyrypursiseura ry ; julk. työryhmä: Martti Myllylä..[et al.]ISBN 951-99517-8-4 (sid.)