Rikkimaksa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltaista rikkimaksaa

Rikkimaksa (engl. liver of sulfur, saks. Schwefelleber, lat. hepar sulfuris) on kaliumsulfidin (K2S), kaliumtiosulfaatin(K2S2O3) ja luultavasti kaliumvetysulfidin (KHS) seos.

Kemiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikkimaksaa valmistetaan kuumentamalla potaskaa rikin kanssa hapettomissa oloissa 250 °C lämpötilaan. Se on yleensä maksanväristä tai kellertävää kiinteää ainetta, joka liukenee hyvin veteen. Veteen liuotetettuna rikkimaksa hajoaa vähitellen rikkiemulsioksi ("rikkimaito") ja rikkivedyksi. Jos sitä ei säilytetä ilmatiiviissä astiassa, se hajoaa vähitellen kaliumsulfaatiksi ja kaliumkarbonaatiksi.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopean patinointia rikkimaksalla

Rikkimaksaa käytetään kuparin ja kuparipohjaisten metalliseosten kuten pronssin ja messingin, sekä hopean patinointiin. Kupariseoksiin saadaan ruskea tai musta väri. Hopea patinoidaan yleensä tummaksi, mutta keskeyttämällä reaktio voidaan saada useita eri värejä, ja jopa sateenkaarta muistuttava värikirjo.[1]

Aikoinaan sitä on käytetty myös ihotautien kuten aknen ja syyhyn hoitoon.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mardel Rein: A Jewelry Artists Guide to Liver of Sulfur Patinas & Finishes (PDF) cooltools.us. 2009. Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)
  2. sulfurated potash The Free Dictionary. Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]