Metalliseos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Metalliseos eli lejeerinki koostuu kahdesta tai useammasta alkuaineesta, joihin sisältyy ainakin kaksi metallia. Metalliseokset ovat koostumuksesta, muokkaus- ja lämpökäsittelyhistoriasta riippuen joko yksi- tai useampifaasisia rakenteeltaan. Lähes kaikki tekniset metallituotteet ovat jonkinlaisia seoksia. Seostuksen avulla optimoidaan metallien valmistus- ja käyttöominaisuuksia, esimerkiksi parannetaan kuumamuokattavuutta, hitsattavuutta, kuumalujuutta, virumislujuutta ja iskusitkeyttä. Puhtaita seostamattomia metalleja käytetään lähinnä seoselementteinä metalliseosten valmistamisessa.

Skemaatinen esitys sulamislämpötila-alueesta. Vaaka-akselina kahden metallin osuus: vasemmalla pelkkää A:ta, B:n osuus kasvaa oikealle kunnes oikeassa laidassa seos on pelkkää B:tä. Pystyakselina lämpötila. Alemman kaarevan viivan (soliduslinie) alapuolella aine on kiinteää, ylemmän kaarevan viivan (liquiduslinie) yläpuolella nestettä.

Toisin kuin puhtailla metalleilla, metalliseoksilla ei ole yhtä ainutta sulamispistettä, vaan sulamislämpötila-alue, jossa esiintyy sulan ja kiinteän faasin sekoitus. Lämpötilaa, jonka alapuolella metalliseos on kokonaan kiinteässä olomuodossa, kutsutaan solidukseksi. Toisaalta lämpötilaa, jonka yläpuolella metalliseos on kokonaan sula, kutsutaan likvidukseksi.[1] Monilla metalliseoksilla on tietty koostumus, jolla esiintyy kiinteä sulamispiste. Tällaista koostumusta kutsutaan eutektiseksi seokseksi. Metalliseokset kuuluvat seoksiin ja tarkemmin homogeenisiin seoksiin toisin kuin kaikki muut kiinteiden aineiden seoksetlähde?

Hyvinkin pienet seosainelisäykset tai epäpuhtaudet voivat aiheuttaa merkittäviä muutoksia metalliseoksen kemiallisissa ja fysikaalisissa ominaisuuksissa, esimerkiksi 0,01 % boorilisäys tekee teräksestä huomattavasti lujempaa[2] ja 0,001 % (10 ppm) rautaa epäpuhtautena aiheuttaa hapettoman kuparin sähkönjohtavuudessa usean prosentin laskun.

Tunnettuja metalliseoksia ovat:

Sana "lejeerinki" on vanhakantainen, mutta yhä paljolti käytetty synonyymi metalliseokselle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Phase Diagrams ASM International. Viitattu 8.12.2013.
  2. Boron in steel as an alloying element Key to metals. Viitattu 8.12.2013.
  3. Hopeaisten jokien maa, Argentiina Helsingin Sanomat. Viitattu 8.12.2013.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.