Syyhy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syyhyä ihmisen kädessä. Kuva otettu hoidon alettua.

Syyhy on puhekielen ilmaus kutinasta ja punkin aiheuttama ihosairaus.

Ihmisillä syyhyinfektion aiheuttaa syyhypunkki (Sarcoptes scabiei var. hominis), joka laskee munansa isännän ihon pintakerrokseen kaivamaansa käytävään (5–15 mm). Munista kehittyvät punkit tarttuvat helposti kosketuksen kautta henkilöstä toiseen, ja jos yksi perheenjäsen saa tartunnan, hän tartuttaa helposti koko perheen. Kättelyssä yms. tartuntavaara on pieni. Aikuinen punkki voi elää ihmisen kehon ulkopuolella 2–3 päivää.

Iholle syntyy pieniä näppyjä ja lisäksi bakteeritulehdus raapimisen seurauksena. Tavallisimmat syyhyn alueet ovat sormien välit, rintojen väli, siitin ja nivuset.

Jatkuvan kutinan ilmetessä on hakeuduttava lääkäriin. Jos kutinan on aiheuttanut punkki, tauti hoidetaan käyttämällä punkille myrkylllisiä lääkkeitä (NIX, 5 % permetriinivoide. Apteekista ilman reseptiä). Mikäli NIX-hoito ei tehoa, kannattaa lääkäriltä pyytää ivermektiinihoitoa. Koko perheen hoito on aina tarpeen, samoin vaatteiden ja vuodevaatteiden desinfiointi. Hoito on uusittava oireellisilla henkilöillä viikon kuluttua.

Järvistä on mahdollista saada syyskesällä myös imumadon toukkien aiheuttamaa järvisyyhyä, mutta se paranee muutamassa päivässä.

Hoitamaton syyhy kulkukoiralla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.