Richard Reid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reidin käyttämä kenkä.

Richard Colvin Reid (s. 12. elokuuta 1973), lisänimeltään Shoe Bomber ("Kenkäpommittaja") on brittiläinen mies, joka tuomittiin vuonna 2002 Yhdysvalloissa elinkautiseen vankeuteen terrori-iskuyrityksestä. Reid oli matkustajana American Airlinesin lennolla 63 Pariisista Miamiin 22. joulukuuta 2001. Hän yritti räjäyttää koneen kenkiinsä kätkemillään räjähteillä.

Reid yritti sytyttää kenkiinsä piilottamansa räjähteet tulitikuilla. Henkilökunta huomasi hänen yrityksensä, ja onnistui matkustajien avulla taltuttamaan Reidin. Räjähteiden teho olisi riittänyt tuhoamaan lentokoneen. Koneessa oli 197 ihmistä.

Reid kertoi kuulusteluissa olevansa fundamentalistinen islamisti. Reidin äiti on britti ja isä jamaikalainen, heistä kumpikaan ei ole islaminuskoinen. Reid kääntyi islamiin ollessaan vankilassa Felthamissa. Reid on sanonut olleensa kuuntelemassa radikaalin muslimisaarnaaja Abu Hamza al-Masrin luentoja Finsbury Parkissa Lontoossa. Samoja luentoja olivat kuuntelemassa myös vuoden 2005 Lontoon terrori-iskujen tekijät. Reid on kouluttautunut terroristijärjestö al-Qaidan leirillä Afganistanissa.[1]

Reid suorittaa tuomiotaan ADX Florence -vankilassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.