Pulkka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee leikkikalua ja liikennevälinettä. Kapulasta, jolla merkittiin suoritettu työ, katso päiväpulkka.
Ahkion vetoa hiihtäen

Pulkka on ahkiota muistuttava, nykyään muovista valmistettu vedettävä tai mäenlaskuun käytettävä kulkuväline, jota käytetään pääsääntöisesti talvella joko lumessa tai jäällä. Mäenlasku pulkalla on suosittua erityisesti lasten keskuudessa. Jos pulkkaan on kiinnitetty naru, voidaan sitä käyttää myös tavaroiden kuljetukseen vetämällä pulkkaa narulla perässä.

Suomessa erotetaan nykyään useimmiten toisistaan käsitteet ahkio ja pulkka. Ahkio viittaa isompaan ja kantavampaan, hyötykäyttöön tarkoitettuun vedettävään välineeseen, kun taas pulkka tarkoittaa yleensä pienempää, lähinnä lasten mäenlaskuvälinettä. Monissa muissa kielissä, kuten ruotsissa, norjassa, saksassa ja ranskassa pulkka-sanan johdannainen tarkoittaa ahkiota.lähde?

Tunnetuimpia pulkkamalleja Suomessa oli Sarvis Oy:n vuonna 1967 markkinoille tullut suhteellisen kapea ja profiililtaan keulaan päin nouseva pulkka. Ahkion suunnitteli teknikko Esa Viita.[1] Orthexin suosituin mäenlaskuväline on perinteinen ahkio, jota on valmistettu Lohjalla vuodesta 1966.[2] Kesäkuussa 2021 Orthex myi Wiittalle lumileluliiketoimintansa, johon kuului muun muassa pulkat.[3]

Pulkkailu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen pisin pulkkamäki sijaitsee Saariselällä, jossa on järjestetty Pulkkamäen MM-kisoja. Mäki on 1200 metriä pitkä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkinen, Mikko-Pekka 2009. Suomi-designin luistava klassikko (Helsingin Sanomat 3.1.2010 s. D 3)
  2. Uutuudet haastavat perinteisen ahkion – lumipotkulauta oli lasten suosikki HS:n testissä Helsingin Sanomat. 26.1.2016. Viitattu 22.5.2019.
  3. Orthex myy pulkat ja lumilapiot kotimaiselle Wiitalle is.fi. 15.6.2021. Taloussanomat. Viitattu 15.6.2021.
  4. Asento ratkaisee Pulkkamäen MM-kisoissa Yle Uutiset. Viitattu 21.5.2019.

 

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.