Portugalin vallankumous 1910

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Portugalin vallankumous 5. lokakuuta 1910 oli merkittävä tapahtuma Portugalin historiassa. Siinä vuosisatoja kestänyt Portugalin monarkia kaatui Portugalin tasavaltalaispuolueen johtamassa vallankaappauksessa ja korvautui Portugalin ensimmäisellä tasavallalla.

Vuonna 1910 Portugalissa oli ollut jo pitkään poliittisia levottomuuksia. Maan kuningas Emanuel II oli vastannut näihin ongelmiin lähettämällä armeijan tukahduttamaan kapinoita. Lisäksi Portugalin talous oli ollut taantumassa, mikä johti yleiseen tyytymättömyyteen. Vallankumouksen johtajat olivat poliittisia aktivisteja, jotka halusivat lopettaa kuninkaan vallan ja perustaa tasavallan. Heidän tavoitteenaan oli myös parantaa työläisten oikeuksia, vähentää korruptiota ja tehdä Portugalista modernimpi maa.

Vallankumous alkoi 4. lokakuuta 1910. Johtajat kaappasivat useita tärkeitä rakennuksia, kuten armeijan tukikohdan, parlamentin ja kuninkaan palatsin. Taistelut jatkuivat useita päiviä, mutta lopulta vallankumouksen johtajat voittivat. Kuningas Emanuel II pakeni maasta, ja Portugali julistettiin tasavallaksi. Uusi hallitus pani toimeen uudistuksia, joilla parannettiin työläisten oikeuksia, vähennettiin korruptiota ja lisättiin kansalaisten sananvapautta.

Vaikka vallankumous johti aluksi moniin positiivisiin muutoksiin, sen jälkeen Portugalissa oli edelleen poliittisia ja taloudellisia ongelmia. Vuonna 1926 tapahtui uusi vallankumous, joka johti diktatuuriin. Tasavalta palasi vasta vuonna 1974, jolloin neilikkavallankumous kaatoi António de Oliveira Salazarin hallinnon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "The Portuguese Republic, 1910–1926" Britannica
  • "1910 Revolution in Portugal" HistoryNet
  • "Portuguese Revolution of 1910" Encyclopaedia Britannica