Pihtipyrstökehrääjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pihtipyrstökehrääjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Linnut
Aves
Lahko: Kehrääjälinnut
Caprimulgiformes
Heimo: Kehrääjät
Caprimulgidae
Suku: Saksipyrstökehrääjät
Hydropsalis
Laji: climacocerca
Kaksiosainen nimi

Hydropsalis climacocerca
(Tschudi, 1844)

Alalajit
  • H. c. canescens
  • H. c. climacocerca
  • H. c. intercedens
  • H. c. pallidior
  • H. c. schomburgki
Katso myös

  Pihtipyrstökehrääjä Wikispeciesissä
  Pihtipyrstökehrääjä Commonsissa

Pihtipyrstökehrääjä (Hydropsalis climacocerca) on kehrääjiin kuuluva lintulaji. Sitä tavataan Amazonasin alueelta Etelä-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihtipyrstökehrääjä koiras voi kasvaa 26–28 cm pitkäksi ja naaras on pienikokoisempi saavuttaen 20–23 cm:n pituuden. Koiras on yleisväritykseltään harmaanruskea ja värityksen tummuus vaihtelee alalajeittain. Niskassa on kanelinruskea juova, vatsa ja rinta ovat valkoiset. Pihtipyrstökehrääjän pyrstö on pitkä ja pyrstön reunan höyhenet ovat pidentyneet. Pyrstön reunojen höyhenet ja alaosa ovat valkoiset ja keskiosa ruskea tummin poikkijuovin. Naaras muistuttaa koirasta ulkonäöltään, mutta on yleisväritykseltään punaruskeampi. Pihtipyrstökehrääjänaaraan pyrstö ei ole aivan yhtä pitkä kuin koiraalla ja väriltään täysin ruskea. Naaraalla on siivissä heikko punaruskea juova.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihtipyrstökehrääjällä on 5 alalajia. Nimialalajia H. c. climacocerca tavataan Kolumbian, Perun ja Ecuadorin itäosista, Venezuelan eteläosaan ja Brasilian länsiosiin. Alalajeja H. c. canescens, H. c. intercedens ja H. c. pallidior tavataan ainoastaan Brasiliasta. H. c. schomburgki -alalaji elää Guyanassa, Surinamessa ja Ranskan Guianassa. Linnun elinympäristöä ovat alankomaiden metsät erityisesti jokien varsilla. Laji on yöaktiivinen ja saalistaa ravinnokseen lentäviä hyönteisiä. Laji pesii maassa ja jokien törmillä. Naars munii 1 tai 2 oliivinvihreää tummapilkullista munaa.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Hydropsalis climacocerca IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.4.2014. (englanniksi)
  2. a b D. T. Holyoak: Nightjars and their allies: the Caprimulgiformes, s. 655–659. Oxford University Press, 2001. ISBN 0-19-854987-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.11.2013). (englanniksi)
  3. a b Thomas S. Schulenberg, Douglas F. Stotz,Daniel F. Lane,John P. O'Neill,Theodore A. Parker III: Birds of Peru, s. 202. Princeton University Press, 2010. ISBN 9781400834495. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.11.2013). (englanniksi)
  4. a b Steven L. Hilty,Rodolphe Meyer de Schauensee: Birds of Venezuela, s. 381. Princeton University Press, 2003. ISBN 978-0691092508. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.11.2013). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.