Philip Sheridan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Philip Sheridan

Philip Henry Sheridan (6. maaliskuuta 18315. elokuuta 1888) oli Yhdysvaltain armeijan ammattisotilas ja unionin kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa.

Sheridan oli syntynyt Albanyssa New Yorkissa. Hänen yleni nopeasti kenraalimajuriksi ja nousi kenraaliluutnantti Ulysses S. Grantin lähipiiriin. Grant siirsi Sheridanin jalkaväkidivisioonan komentajaksi läntiseltä taistelunäyttämöltä itään johtamaan ratsuväenarmeijakuntaa Potomacin armeijaan itään. Vuonna 1864 Sheridan voitti konfederaation joukot Shenandoahin laaksossa, ja hänen alueella suorittamansa infrakstruktuurienselvennä tuhoaminen, jota paikalliset asukkaat kutsuivat ”Paloksi”, oli ensimmäisiä kertoja kun sodassa käytettiin poltetun maan taktiikkaa. Vuonna 1865 Sheridanin ratsuväki jahtasi kenraali Robert E. Leetä ja osaltaan pakotti tämän antautumaan Appomattoxissa.

Sheridan taisteli myöhemmin intiaanisodissa, ja jotkut historioitsijat syyttävät häntä rasismista ja massamurhista. Sekä sotilaana että yksityishenkilönä hän osallistui Yellowstonen kansallispuiston suunnitteluun ja suojeluun. Hän kuoli kesähuvilallaan Nonquittissa Massachusettsissa elokuussa 1888. Iskulausetta ”ainoa hyvä intiaani on kuollut intiaani” on populaarihistoriassa väitetty Sheridanin lausumaksi. Sheridan itse kiisti sanoneensa niin.

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.