Peter Sellars

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pete Sellars Ojai-festivaalilla Ojaissa Kaliforniassa 12. heinäkuuta 2011.

Peter Sellars (s. 27. syyskuuta 1957 Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen teatteriohjaaja ja libretisti.[1]

Sellars opiskeli Harvardin yliopistossa. Hänen kiistelty tulkintansa Sofokleen näytelmästä Ajax (1986) sijoittui Vietnamin sodan jälkeiseen sotaoikeuteen.[2] Hänet oli 26-vuotiaana nimitetty American National Theatren ohjaajaksi ja johtajaksi, ja hänellä oli jo tuolloin yhdysvaltalaisessa nykyteatterissa enfant terriblen maine. Kausi jäi lyhyeksi: se päättyi Ajaxiin. Sellarsia tutkinut Marios Kallos kirjoittaa kuitenkin, että vaikka Ajax ja toinen klassikkotulkinta Medea aikanaan tyrmättiin, niitä on jälkikäteen arvioituna pidetty merkittävinä klassikkotuotantoina. Sellars on sittemmin tehnyt loistavan uran etenkin Euroopassa.[3] Hän sijoitti W. A. Mozartin Don Giovannin urbaaniin gettoon[2].

Sellars on ohjannut Kaija Saariahon teoksia, muun muassa oratorion Simonen kärsimys (La Passion de Simone), kun se kantaesitettiin Wienissä marraskuussa 2006.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sellars, Peter Deutsche Biographie. Viitattu 3.6.2023. (englanniksi)
  2. a b Peter Sellars Britannica.com. Viitattu 3.6.2023. (englanniksi)
  3. Marios Kallos: Challenging Expectations: The notorious productions of Peter Sellars’ Ajax and Anatoly Vasiliev’s Medea (abxtrakti) Classical Studies. Viitattu 3.6.2023. (englanniksi)
  4. Midgette, Anne: Music Reciew: An Earnest Meditation on a Life Devoted to Human Suffering The New York Times. 29.11.2006. Viitattu 3.6.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.