Perusteettoman edun palautus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perusteettoman edun palautus (kondiktio) tulee kysymykseen tilanteissa, joissa aiheeton suoritus halutaan peruuttaa, kun peruutusta ei voi perustaa sopimusoikeudellisiin sääntöihin tai vahingonkorvausnormistoon. Esimerkki: Henkilö tekee vahingossa virheellisen tilisiirron väärälle saajalle. Suoritettuja varoja ei voi saada takaisin sopimusoikeudellisilla säännöillä, koska henkilöiden välillä ei ole sopimusta. Vahingonkorvausnormisto ei myöskään ole käytettävissä koska varojen saaja ei ole toiminut tuottamuksellisesti.

Perusteettoman edun palautus on oikeuskeino ja vailla lainsäädäntöä Suomessa.

Jotta perusteettoman edun palautusta voitaisiin käyttää tarvitaan kolme edellytystä:

  1. Edun saaminen
  2. Edun perusteettomuus
  3. Hyötymisen tapahtuminen toisen kustannuksella

Edun saaminen on objektiivisesti katsoen taloudellista hyötyä edun saajalle, kuten tilisiirrossa tulleet rahat. Edun perusteettomuus tarkoittaa sitä, että etu on perusteeton jolloin sillä ei ole vastasuoritusta, eli rahojen saaja ei ole tehnyt mitään rahojen saamiseksi. Lahjan anto/lahjoitus on kuitenkin eri asia, lahjoitus on yksipuolinen oikeustoimi. Hyötyminen toisen kustannuksella edellyttää, että toisen menetys on toiselle hyödyksi. Jos toinen osapuoli hyötyy tilanteesta, mutta toinen puolestaan ei menetä mitään, tällöin perusteettoman edun palautus ei ole käytettävissä.

Jos velka on vanhentunut ja velallinen maksaa tämän, ei tässä tilanteessa perusteettoman edun palautus tule voimaan. Vanhentuneen velan maksua ei täten voi peruuttaa.

Poikkeuksena on palkanmaksu: Työnantaja on maksanut liikaa palkkaa työntekijälle, jolloin tämä saa perusteettoman edun palautuksen nojalla vaatia ylimääräistä osaa takaisin. Jos pitkän ajan kuluessa työntekijä on syystä tai toisesta saanut liikaa palkkaa, eli perusteetonta etua, ja hän on vilpittömästi luullut sen olevan hänelle kuuluvaa, saattaa kohtuullistaminen tulla kysymykseen ja työntekijä saa pitää ylimääräisen palkkansa, koska olisi kohtuutonta maksaa iso summa jälkikäteen toisen virheen takia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]