Pelitalo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pelitalo on tietokone- ja videopelejä kehittävä tai julkaiseva, videopeliteollisuudessa toimiva yritys.lähde? Pelikoneita kehittävät ja valmistavat yritykset (esimerkiksi Sony) eivät ole pelitaloja, elleivät ne itse julkaise tai kehitä pelejä. Pelitalot voivat olla joko osia suuremmista emoyhtiöistä, jotka myös julkaisevat pelejä, tai ne voivat olla itsenäisiä ryhmiä, jotka käyttävät ulkopuolisia julkaisijoita. Osa pelitaloista levittää pelejään ilmaiseksi. Pelinkehittäjillä on perinteisesti ollut apunaan myös pelille julkaisija, joka on yleensä ollut erillinen yritys. Jotkut pienemmät pelinkehittäjät tekevät pelejä ilman julkaisijan rahallista tukea, tässä tapauksessa ne ovat niin sanottuja independent- tai indie-pelitaloja. Nykyään julkaisijoiden merkitys pelinkehittäjillä on vähenemässä CD- ja DVD-jakelun väistyessä, sillä pelit voi myydä ja jaella ilman välikäsiä suoraan kuluttajille digijakeluna esimerkiksi Steamin, Uplayn tai Originin kaltaisten digialustojen kautta.

Peliala on nykyään suurta liiketoimintaa ja joistain pelitaloista on kasvanut suuria yrityksiä, joista yksi merkittävimmistä on Electronic Arts. Pelitalo on ostanut useita pienempiä pelialan yrityksiä ja on nyt yksi hallitsevista yrityksistä pelimaailmassa.

Joskus pelitalot erikoistuvat valmistamaan tietyntyyppisiä pelejä: Esimerkiksi Square Enix yhdistetään usein roolipeleihin ja Valve Corporation FPS-peleihin.

Pelinkehittäjät palkkaavat työntekijöitä monenlaisiin eri tehtäviin, kuten visuaalisen ilmeen suunnitelijaksi, graafikoksi tai ohjelmoijiksi.

Pelitaloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelitalot jaoteltu niiden kotipaikan mukaisesti:

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japani ja muu Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimintansa lopettaneita pelitaloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]