Pasi Pirinen (trumpetisti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pasi Antero Pirinen (s. 1969 Torniolähde?) on suomalainen trumpetisti.

Pirinen on Helsingin kaupunginorkesterin trumpetin äänenjohtaja vuodesta 2005. Vuonna 2015 Pirinen nimitettiin Suomen ensimmäiseksi vaskisoitinmusiikin professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Pirinen opiskeli Lontoossa Guildhall School of Music and Drama -korkeakoulussa 1988–1992 opettajanaan John Miller, ja yksityisesti Yhdysvalloissa Michael Sachsin sekä Pariisissa Antoine Curén johdolla.

Pirinen toimi Radion sinfoniaorkesterin trumpetin äänenjohtaja vuosina 1995–2005 sekä kamariorkesteri Avanti!:n äänenjohtaja vuosina 1997-2020.

Opintojensa jälkeen hän toimi Argentiinassa San Luisin kamariorkesterin sekä Córdoban sinfoniaorkesterin soolotrumpetistina vuosina 1992–1994.

Vuonna 2017 Pirinen nimitettiin Pekingissä toimivan China Conservatory -oppilaitoksen vierailevaksi professoriksi.

Hän voitti 1. palkinnon Ellsworth Smith -trumpettikilpailussa Yhdysvalloissa 1998 ja toisen palkinnon Concertino Praga -kilpailussa 1987. Pirinen valittiin Lieksan Vaskiviikon 'Vuoden Vaskisoittajaksi' vuonna 1999.

Pasi Pirinen on esiintynyt solistina Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa, ja on kantaesittänyt lukuisia teoksia trumpetille, muun muassa Erik Bergmanin ja Jouni Kaipaisen trumpettikonsertot. Hän on levyttänyt solistina Ondine-, Alba- ja Jase-merkeille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]