Papahi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Azerbaidžanilainen mies papahi päässään.

Papakhi (georg. ფაფახი; ven. папаха, papaha) on georgialainen turkishattu. Se kuuluu perinteiseen pukeutumiseen useimmissa Kaukasuksen alueen valtioissa ja Venäjän osissa.

Perinteinen georgialainen papakhi on valmistettu lampaan turkiksesta, ja se on pyöreähkö. Venäläinen papaha taas on malliltaan korkea ja valmistettu yleensä karakul-lampaan turkiksesta. Papakheja käytetään erityisesti Georgian vuoristoisilla seuduilla Pšavin, Tušetin, Khevin ja Mtiuletin alueilla.

Hatusta tuli 1855 Venäjän armeijassa kasakoiden ja myöhemmin ratsuväen virallinen univormun osa. Hatun käyttö venäläisille välittyi muun muassa tšetšeenien kautta Venäjän käydessä sotia laajentuessaan Kaukasuksella. Lokakuun vallankumouksen jälkeen papahat otettiin lyhyeksi aikaa pois käytöstä puna-armeijan univormuissa, koska hattu liittyi voimakkaasti entiseen tsaarin ajan armeijaan ja kasakoihin, jotka vastustivat bolševikkeja. Uudelleen papaha otettiin taas virallisesti käyttöön 1935.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.