Turkis

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turkiskauppias Albertasta 1890-luvulla


Turkis on luonnonkuiduista, tekokuiduista tai näiden sekoituksesta valmistettu tekstiilien raaka-aine.lähde?

Turkiksista valmistettavia tekstiilejä ovat muun muassa turkisvaatteet sekä vaatteiden osana käytettävät turkissomisteet.

Turkisten valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonkuituisia turkiksia voidaan valmistaa esimerkiksi hampusta ja puuvillasta.[1] Joissakin maissa luonnonkuituisia turkiksia valmistetaan edelleen turkiseläinten päältä nyljettävästä nahasta ja karvoista.

Tekokuituisia turkiksia eli tekoturkiksia valmistetaan akryylistä, polyesteristä ja muista synteettisistä kuiduista, tai muuntokuiduista kuten viskoosista.

Eläinperäiset turkikset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästämällä hankitut eläinperäiset turkikset ovat olleet muinoin merkittävä osa neandertalinihmisen ja nykyihmisen vaatetusta.

Tänä päivänä eläinperäisiä turkiksia tuotetaan kehittyneissä länsimaissa pääasiassa tarhaamalla, ja turkiksia käytetään tekstiilien raaka-aineina lähinnä ulkonäöllisistä syistä. Monet valtiot ovatkin kieltäneet turkistarhauksen. EU-maissa joidenkin eläinperäisten turkisten tuottaminen, maahantuonti, maastavienti, myynti ja markkinointi on kielletty.[2]

Lainsäädännöllisten rajoitusten ohella lukuisat muotisuunnittelijat, tekstiilivalmistajat ja vaateliikkeet ympäri maailmaa ovat vapaaehtoisesti kieltäytyneet käyttämästä eläinperäisiä turkiksia vaatteidensa materiaalina.

Yleisiä turkiseläimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Turkis.

Eläinperäisten turkisten tuottajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinperäisten turkisten kritisoijia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.