Nopea antigeenitesti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SARS-CoV-2-pikatestit. Virusantigeenin havaitseminen lateraalivirtaustesteillä

Antigeenipikatesti (RAT) eli pikatesti on vieritestaukseen soveltuva diagnostinen pikatesti, joka osoittaa suoraan antigeenin läsnäolon tai puuttumisen. Sitä käytetään yleisesti SARS-CoV-2:n, COVID-19-sairautta aiheuttavan viruksen, osoittamiseen. Pikatestit ovat eräänlaisia sivuvirtaustestejä, jotka havaitsevat proteiineja, mikä erottaa ne muista lääketieteellisistä testeistä, jotka havaitsevat vasta-aineita (vasta-ainetestit) tai nukleiinihappoja (nukleiinihappotestit), joko laboratorio- tai vieritestityypeistä. Pikatestit antavat tuloksen yleensä 5-30 minuutissa, ne vaativat vain vähän koulutusta tai infrastruktuuria ja niillä on huomattavia kustannusetuja.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisiä esimerkkejä RAT- tai RADT-testeistä ovat:

COVID-19-antigeenipikatestit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

COVID-19-antigeenin pikatestit ovat yksi näiden testien hyödyllisimmistä sovelluksista. Niitä kutsutaan usein lateraalivirtaustesteiksi, ja ne ovat tuoneet maailman hallituksille useita etuja. Ne on nopea ottaa käyttöön vähäisellä koulutuksella, ne tarjoavat merkittäviä kustannusetuja, koska ne maksavat murto-osan nykyisistä RT-PCR-testauksista ja antavat käyttäjille tuloksen 5-30 minuutissa. Antigeenipikatestit ovat löytäneet parhaan käyttökohteensa osana massatestausta tai väestön laajuisia seulontamenetelmiä.[2]tarvitaan parempi lähde Ne ovat menestyksekkäitä näissä lähestymistavoissa, koska edellä mainittujen etujen lisäksi ne tunnistavat henkilöt, jotka ovat kaikkein tartuntavaarallisimpia ja jotka voivat mahdollisesti levittää virusta suureen määrään muita ihmisiä.[3] Tämä eroaa hieman muista COVID-19:n muodoista, kuten RT-PCR:stä, joita pidetään yleisesti hyödyllisinä testeinä yksilöille.

Tieteellinen perusta ja taustalla oleva biologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antigeenitestit ja vasta-ainetestit ovat usein jonkinlaisia immunomäärityksiä, kuten testitestejäselvennä tai fluoresenssi-immunomäärityksiä, mutta RAT on immunokromatografinen määritys, joka antaa visuaalisia tuloksia, jotka voidaan nähdä paljain silmin. Sitä pidetään laadullisena, mutta RDT-testaukseenselvennä perehtynyt henkilö voi helposti määrittää tulokset määrällisesti. Koska kyseessä on seulontatesti, jos testin herkkyys ja spesifisyys ovat suhteellisen alhaiset, tuloksia olisi arvioitava varmistavien testien, kuten PCR-testin tai western blot -testin, perusteella.

Yksi antigeenitestin luontainen etu verrattuna vasta-ainetesteihin (kuten vasta-aineita havaitseviin HIV-pikatesteihin) on se, että immuunijärjestelmällä voi kestää aikaa kehittää vasta-aineita infektion alettua, mutta vieras antigeeni on läsnä heti. Vaikka kaikissa diagnostisissa testeissä voi olla vääriä negatiivisia tuloksia, tämä latenssiaika voi avata erityisen laajan mahdollisuuden väärien negatiivisten tulosten syntymiseen vasta-ainetesteissä, vaikka yksityiskohdat riippuvat siitä, mistä taudista ja mistä testistä on kyse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Rapid antigen group A streptococcus test to diagnose pharyngitis: a systematic review and meta-analysis" (2014-11-04). PLOS ONE 9 (11): e111727. doi:10.1371/journal.pone.0111727. PMID 25369170. Bibcode2014PLoSO...9k1727S. 
  2. Press corner ec.europa.eu. en
  3. "Fast coronavirus tests: what they can and can't do" (September 2020). Nature 585 (7826): 496–498. doi:10.1038/d41586-020-02661-2. PMID 32939084. Bibcode2020Natur.585..496G. 
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.