Nogain piiri (Dagestan)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nogain piiri Dagestanin kartalla.

Nogain piiri (ven. Ногайский район, Nogaiski raion; nogaiksi Ногай районы, Nogai raiony) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 8871,1 neliökilometriä. Asukkaita on 22 500 henkeä (vuonna 2010).[1]

Nogain piiri sijaitsee Dagestanin pohjoisosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Kalmukiaan, idässä Dagestanin Tarumovkan piiriin, etelässä Tšetšeniaan ja lännessä Stavropolin aluepiiriin. Piirin länsiosassa sijaitseva Južno-Suhokumskin kaupunki muodostaa erillisen hallintoalueen. Seutu on etupäässä kuivaa aroa. Pohjoisosassa on öljy- ja kaasuesiintymiä.

Piiriin kuuluu kymmenen maalaiskuntaa: Arslanbek, Edige, Karagas, Karasu, Koktjubinski (keskuspaikka Nariman), Kumli, Kunbatar, Ortatjube, Terekli-Mekteb ja Tšervlennyje Buruny. Hallinnollinen keskus on Terekli-Mektebin kylä, josta on 250 kilometriä tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan. Asutuskeskuksia on yhteensä 17. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan asukkaista on 85,7 % nogaita, 8,2 % dargeja, 1,5 % tšetšeenejä, 1,2 % venäläisiä ja 1,1 % kumykkeja. Kaupunkiväestöä ei ole.[1]

Seudun pääelinkeino on karjanhoito (etupäässä lampaita). Lisäksi viljellään viljaa, vihanneksia ja rehukasveja.

Piirissä toimii 14 lastentarhaa, 20 koulua ja Hasavjurtin opettajaopiston osasto. Kulttuurilaitoksia ovat 18 kerhotaloa, 16 kirjastoa, museo ja nogainkielinen teatteri. Nähtävyyksiä ovat kuumat kivennäisvesilähteet ja Sosnovkan katajametsä.

Paikallislehtenä ilmestyy nogainkielinen Şöl tawısı (”Aron ääni”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 28.8.2009. Viitattu 4.1.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]