Niigata

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Niigata
(新潟市 (Niigata-shi))

Koordinaatit: 37.62°N, 138.87°E

Valtio Japani
Alue Chūbu
Prefektuuri Niigata
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 726,09 km²
Väkiluku (1. syyskuuta 2006) 812 771
 – Tiheys 1 119,4 as./km²
Symbolit
 – Puu Paju
 – Kukka Tulppaani

Niigata (jap. 新潟市, Niigata-shi) on Niigatan prefektuurin pääkaupunki. Se sijaitsee Honshūn saaren hedelmällisellä länsirannikolla, Japaninmeren rannalla, Japanin keskiosassa. Kaupungin läpi virtaavat Shinano- ja Agano-nimiset joet. Merellä on samoilla kohdin Sado-niminen saari.

Niigatan näkymää

Niigatasta tuli 1860-luvulla vapaasatama, ja se on nykyään suurin Japanin länsirannikon kaupungeista. Vuonna 2005 sen asukasluvuksi ilmoitettiin 812 389, koko prefektuurin asukasluku oli 2,44 miljoonaa.

Ilmasto on huomattavan kostea. Alueella pyyhkivät taifuunit ja talvisin lämpimät föhntuulet.

Kaupunki oli valittu atomipommin pudotusvaihtoehdoksi yhdessä Hiroshiman, Kokuran ja Nagasakin kanssa toisen maailmansodan lopulla. Alue on kärsinyt elohopeapäästöistä, jotka ovat kemianteollisuuden aiheuttamia. Päästöt aiheuttivat 1960-luvulla Minamatan tautia.

Niigatan stadionilla pelattiin jalkapallon maailmanmestaruusotteluita vuonna 2002. Tammikuussa 2006 alueella ja sen ympäristössä koettiin voimakas lumimyrsky, jonka kerrotaan surmanneen ainakin 71 ihmistä, ja yli tuhannen kerrotaan loukkaantuneen.lähde? Lunta on paikoin tiettävästi satanut jopa kolme metriä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niigata
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niigata.