Niemen rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niemi
Perustiedot
Lyhenne Nmi
Rataosa Loviisa–Vesijärvi
Kunta Lahti
Avattu 1904
Lakkautettu 30. huhtikuuta 1960
 • henkilöliikenne  1. elokuuta 1952
 • tavaraliikenne  30. huhtikuuta 1960
Asemarakennus
Materiaali puu
Rakennettu 190x–1904

Niemen rautatieasema (lyh. Nmi) Lahden satamassa (vir. Vesijärven Satama) oli senaikaisen Lahden kauppalan pohjoispuolella sijainnut Loviisan–Vesijärven rautatien kapearaiteinen rautatieasema. Asema rakennettiin 1900-luvun alussa Loviisa–Vesijärvi-radan rakentamisen yhteydessä. Rata avattiin yleiselle liikenteelle helmikuussa 1904.

Radan pohjoispäässä sijainnut asema palveli Vesijärveltä ja Vääksyn kanavan kautta Päijänteeltä vesiteitse tulevaa matkustaja- ja rahtiliikennettä sekä alueella toimineen puunjalostuslaitoksen tavaraliikennettä. Tärkeän läpikulkureitin varrella ollut asema vaikutti osaltaan pienen Lahden kylän kasvamiseen logistiikan keskukseksi ja lopulta Lahden kaupungiksi.

Niemen asema oli jugendvaikutteinen hirsirakennus, jossa oli korkea aumakatto ja harjakoriste. Vuoden 1918 keväällä sisällissodassa asema vauroitui pahasti.

Aseman matkustajaliikenne lakkautettiin 1. elokuuta 1952, ja koko liikennepaikka lakkautettiin 30. huhtikuuta 1960,[1] jonka jälkeen Loviisa–Vesijärvi-rata muutettiin leveäraiteiseksi.

Vesijärven satamassa sijaitsi myös vuonna 1869 käyttöönotettu valtion leveäraiteinen Vesijärven rautatieasema, joka oli Niemen aseman eteläpuolella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niemi (Kaupunginosa Lahdessa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niemi vaunut.org. Viitattu 19.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.