Niagara (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Niagara
Opening title from Niagara trailer 1.jpg
Ohjaaja Henry Hathaway
Käsikirjoittaja Charles Brackett
Richard L. Breen
Walter Reisch
Tuottaja Charles Brackett
Pääosat Marilyn Monroe
Joseph Cotten
Jean Peters
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Ensi-ilta 21. tammikuuta 1953(US)
20. marraskuuta 1953(FI)
Kesto 92 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Niagara on vuonna 1953 valmistunut dramaattinen trilleri ja film noir-elokuva. Elokuvan pääosissa ovat Marilyn Monroe, Joseph Cotten ja Jean Peters.

Marilyn Monroe on petollisen ja manipuloivan vaimon roolissaan elokuvan kantava voima. Jean Peters taas esittää Cottenin ja Monroen esittämän pariskunnan ystävätärtä. Toisin kuin monet muut sen aikaiset film noir-elokuvat kuvattiin Niagara Technicolor-järjestelmällä. Elokuva oli ilmestymisvuonaan 20th Century Foxin yksi kassamagneeteista Herrat pitävät vaaleaveriköistä ja Kuinka miljonääri naidaan ohella, tehden Monroesta yhden 50-luvun suurimmista naistähdistä. Elokuvaa pidetäänkin usein Marilynin läpimurtoroolina.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Marilyn Monroe
Joseph Cotten
Jean Peters

Toisena kuherruskuukautenaan, Polly (Jean Peters) ja Ray (Casey Adamsin) Cutler saapuvat Niagaran putouksille majataloon ja tapaavat siellä toisen pariskunnan, Rose (Marilyn Monroe) ja George (Joseph Cotten) Loomisin. Rose on huomattavasti nuorempi kuin aviomiehensä.

Sodasta tullut George kärsii jatkuvasti masennuksesta ja on juuri päässyt pois mielisairaalasta. Rose tekee kaikkensa sekoittaakseen miehensä pään entistä pahemmin; hän mm. pukeutuu tahallisen provosoivasti - kaksinaismoralistiseen aikakauteen nähden jopa rivoa hipovan avokaulaisiin pukuihin.

Yhtenä päivänä putouksilla Polly näkee Rosen suutelevan nuoren miehen (Richard Allan) kanssa. Myöhemmin Rose ja mies suunnittelevat puhelimessa Georgen murhaamista, suunnitelmana on tönäistä mies vesiputousten näköalapaikalta alas ja lavastaa se itsemurhaksi.

Murhasuunnitelma menee kuitenkin mönkään nuoren miehen kuollessa. George arvaa vaimonsa osuuden suunnitelmassa ja työntää rakastajan koskeen putouksien alla olevalta Tuulien sillalta - ottaen kuitenkin tämän kengät luovuttaessaan pois vierailua varten lainaamansa sadevaatteet ja saappaat . Kun vedestä löydetään ruumis olettavat kaikki sen olevan George. Rose tunnistaa miehensä kengät ja menee ruumishuoneelle tunnistamaan miehensä ruumiin. Kun Rose huomaa ruumishuoneella rakastajansa kuolleen ja miehensä olevan elossa, hän joutuu järkytyksestä sairaalaan.

Kaupungissa on kellotorni, jonka koneisto soittaa toivesävelmiä; Rose ja rakastaja olivat sopineet että heidän yhteinen mielisävelmänsä tornin soittamana olisi merkki onnistuneesta murhasta - mutta George tietääkin asian ja jättää tornille pyynnön soittaa sävelmää jatkuvasti!

Sairaalassa oleva Rose joutuu pakokauhun valtaan tämän johdosta ja lähtee epätoivoiselle pakomatkalle päästäkseen miestään pakoon. Raivostunut George saa kuitenkin Rosen kiinni ja kovan takaa-ajon jälkeen murhaa tämän.

Tekonsa seuraukset tajuttuaan George päättää lähteä pakomatkalle. Sen jälkeen George varastaa veneen jonne joutuu myös Polly, vene suuntaa suoraan Niagaran putouksille. Polly onnistutaan pelastamaan kiveltä keskeltä putouksen harjaa, mutta George putoaa veneensä kanssa alas varmaan kuolemaan.

Elokuva päättyy upeisiin kuvauksiin Niagaran putouksista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marilyn Monroe - Rose Loomis
  • Joseph Cotten - George Loomis
  • Jean Peters - Polly Cutler
  • Casey Adams/Max Showalter - Ray Cutler
  • Denis O'Dea - Inspector Starkey
  • Richard Allan - Patrick
  • Don Wilson - herra Kettering
  • Lurene Tuttle - rouva Kettering
  • Russell Collins - herra Qua
  • Will Wright - venemies

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niagara.